Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 13 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Legende Automobiles warmt ons op voor restomod van Renault 5 Turbo

Renault zelf komt binnen afzienbare tijd met een eigen moderne 5, maar voor de die-hard fan van de originele 5 Turbo is er ook goed nieuws. Alleen komt die niet van Renault zelf.

De Renault 5 is de boeken in gegaan als een van de bekendste en belangrijkste auto’s van de Fransen ooit. Helemaal door de waanzinnige sportieve versies die in de loop der tijd verschenen. De bekendste daarvan is natuurlijk de Turbo, die uitgroeide tot een ware legende, mede door successen in de rallywereld. De kleine hatchback met de motor in het midden en achterwielaandrijving – tegenover de voorwielaandrijving van de gewone 5 – zou wereldwijd de harten veroveren van de liefhebber.

Renault maakte onlangs al bekend dat zij aan een reïncarnatie van de 5 werken, maar dat gaat dan om een elektrische opvolger van het reguliere model. De 5 Turbo krijgt in eerste instantie geen directe opvolger, al is de kans natuurlijk aanwezig dat Renault op termijn met een sportieve variant onder de noemer Turbo komt. Zo’n naam op een elektrische auto, want Porsche plakt de term ook op de elektrische Taycan.

Ondertussen zijn er dan altijd nog bedrijven die zich bezighouden met restomods – en niet alleen maar van de wat duurdere merken als Porsche en Ferrari.

Van jaren 80 naar de toekomst

Legende Automobiles lijkt namelijk hard bezig te zijn met een eigen en moderne visie op de iconische hatchback. In de plaatjes die het Frans-Amerikaanse bedrijf op sociale media deelt van de Turbo 3, is overduidelijk de silhouet van een Renault 5 Turbo te zien. De dakspoiler en de strak aflopende lijnen richting de brede heupen zijn onmiskenbare elementen van die hatchback. Wel zal de restomod – zoals dat bij zo’n project hoort – wat moderne foefjes hebben. Op de afbeeldingen is in ieder geval te zien dat er led-lichten zijn geïnstalleerd. De teaser gaat gepaard met teksten als ‘de jaren 80 zijn nog nooit zo dicht bij de toekomst geweest’ en ‘de wedergeboorte van een legende’.

De Turbo 3 als derde in de lijn

Legende Automobiles geeft de restomod de naam Turbo 3 mee. De 3 in de naam kan verwijzen naar het feit dat dit dan de derde installatie van de 5 Turbo zou zijn. Er zijn namelijk twee versies van die 5 Turbo op de markt verschenen, de 1 en 2. Eerstgenoemde is de meest gewilde variant, omdat die puurder én veel exclusiever was dan de 2. Die werd namelijk gebouwd voor het grote publiek, en maakte gebruik van minder kostbare materialen.

Legende Automobile Turbo 3

Is Renault Legende Automobiles toch voor?

Hoewel Renault zelf dus niet per se aan een gemoderniseerde variant van de 5 Turbo, stuurden de Fransen recentelijk nog wat beelden de wereld in die wel hinten naar een reïncarnatie. Maar dan onder de naam Alpine. In de teaser lieten zij al wat silhouetten zien van de drie elektrische auto’s waar zij aan werken, die vanaf 2024 op de markt moeten verschijnen. Het bovenste model zal een nieuwe stap betekenen voor Alpine, dat zich dan voor het eerst aan een SUV of crossover waagt. De schaduw onderin lijkt de elektrische opvolger van de bekende A110 te zijn terwijl het silhouette in het midden sterk lijkt op dat van een 5 Turbo.

Alpine

Dat de snelle Renault-modellen onder het Alpine-label verschijnen, is reeds aangekondigd. Zo verschijnt ook de vervanger van de Mégane RS als Alpine, en met elektrische aandrijving.

Gordini

De eerdere ‘Cinq’ in Alpine-trim kwam overigens in maart 1976. Hij was er alleen van de eerste generatie. Deze was te herkennen aan z’n grotere voorbumper met ingebouwde Cibié verstralers en 13-inch wielen van Gordini en was uiteraard voorzien van een krachtigere motor.

Voor nu is het dus slechts afwachten welke van de twee we eerder zullen zien, al hebben we voorlopig al wat betere beelden van de Legende Automobiles dan van de Alpine. Het zijn in ieder geval mooie tijden voor de liefhebbers van deze Franse icoon.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.