Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 8 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Lamborghini vecht voor voortbestaan V12

Met de steeds strenger wordende milieu-eisen en de groei van elektrificatie in auto’s lijkt de V12 ten dode opgeschreven. Niet als het aan Lamborghini ligt. De Italianen springen in de bres om de twaalfcilinder te behouden.

Lamborghini Aventador SVJ Coupe518275Lamborghini Aventador SVJ Coupe

Zo’n beetje elk topmodel dat ooit uit de Lamborghini-fabriek in Sant’Agata rolde deed dit dankzij het vermogen dat een V12 hem leverde. Het is dan moeilijk voor te stellen dat de opvolger van de Aventador het met minder cilinders zou moeten doen. Het is een toekomstbeeld waar ze bij Lamborghini ook niet aan willen, maar de hoge heren bij de Volkswagen Group zien dat anders.

Porsche

Met het oog op de strengere milieu-eisen voor auto’s vinden ze het bij Volkswagen een beter idee als Lamborghini van de V12 afstapt. Hiervoor in de plaats zou dan de nu in ontwikkeling zijnde vierliter V8 van Porsche gemonteerd kunnen worden. De Urus doet het immers ook met een vierliter V8 en die verkoopt er echt niet minder om. Maar het gaat Lamborghini niet zo zeer om het geld. Zoals ze eerder al aangaven gaan ze niet blindelings voor groei, de Italianen willen exclusieve auto’s bouwen.

Lamborghini Urus

Daarom geven ze nu aan dat ze de V12 prima kunnen redden. Hiervoor is volgens de techneuten van een investering van ongeveer 50 miljoen euro voor nodig. Daarna voldoet hij aan de EU7-norm en kan hij dus voorlopig weer mee. De Duitse eigenaren van Lamborghini schatten die kosten toch iets hoger in. Ze gokken dat het toekomstproof maken van de Aventador, inclusief nieuwe motor, op ongeveer 800 miljoen euro uitkomt. Een flink verschil met de kostenraming die Lamborghini voorstelde.

Besluiteloosheid

Gevolg van de impasse tussen de Volkswagen Group en Lamborghini is dat de opvolger van de Aventador maar uitgesteld blijft worden. In eerste instantie zou hij volgend jaar al moeten komen, maar door de besluiteloosheid moeten we nu tot 2024 op het nieuwe model wachten. Daardoor verschuift de nieuwe Huracán alweer naar 2025. Overigens zal deze hoogst waarschijnlijk afstand moeten doen van zijn V10. Hiervoor komt een hybride V8 voor in de plaats. En met een vermogen van rond de 800 pk is het maar de vraag of Huracán-kopers dit erg vinden.

Lamborghini Huracan Evo Spyder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.