Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 8 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Lamborghini is bang voor te veel verkoopsucces

Vorige week kwam er goed nieuws uit Sant’Agata Bolognese: de verkoopcijfers van Lamborghini waren met 96% gestegen ten opzichte van vorig jaar. CEO Stefano Domincali tempert de euforie en zegt dat het merk niet te hard moet groeien. 

Lamborghini Aventador SVJ

Vorige week werd duidelijk dat Lamborghini voor de vijfde keer op rij hun eigen verkooprecords verpulverde. In het eerste halfjaar werden wereldwijd 4.553 nieuwe Lambo’s op naam gezet, waarvan er 2.693 een Urus waren. Je zou denken dat die bizarre verkooptopper naar (veel) meer smaakt, maar CEO Stefano Domenicali geeft nu aan dat het merk niet te hard moet groeien.

Aandeelhouders

In tegenstelling tot de aandeelhouders benadrukt Domenicali dat ze niet voor eeuwig moeten blijven groeien. Dit om de exclusiviteit van het merk te waarborgen. Want het moet natuurlijk bijzonder blijven om een Aventador voorbij zien komen rijden. Bovendien gaf Domenicali aan dat er genoeg ruimte was om ook boven de Urus nog een SUV te lanceren, maar dat dit op de lange termijn niet goed zou uitpakken voor het merk.

Lamborghini zet nu in op zo’n 8.000 auto’s per jaar. “Dat is het juiste aantal en de juiste richting voor ons huidige aanbod”, zei Domenicali tijdens de opening van een nieuwe ‘spuiterij’ van het merk in het Italiaanse dorpje.

V12

Daar werd ook nogmaals benadrukt dat men niet bezig is met een volledig elektrische supercar. Simpelweg omdat hun klanten daar niet in geïnteresseerd zijn. Niet zo gek, gezien Lamborghini de harten van autoliefhebbers stal met V12’s in hun topmodellen.

Dat betekent overigens niet dat het merk niet nadenkt over andere motoren. Want ook Lamborghini kan niet ontkomen aan de emissie-regels die vanaf 2025 van kracht zullen zijn. Verwacht wordt dat bijvoorbeeld de Urus een hybride aandrijflijn krijgt, gezien de V8 waarschijnlijk de grootst leverbare motor blijft.

Pebble Beach

De opvolger van de Aventador krijgt wel weer een V12, in combinatie met hybridetechniek. De wagen die daar een voorbode op is, is de indrukwekkende LB48H. Die hypercar wordt dit jaar op Pebble Beach onthuld, al moeten we dat nog maar geloven. Gepland was dat die onthulling al eerder plaatsvond, bijvoorbeeld tijdens de Car Week in Monterey. Zo ver kwam het alleen nog niet, dus wij wachten af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.