Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 24 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Moet Lamborghini de productie van de Aventador weer verlengen?

Niet alleen mensen die een Porsche besteld hebben moeten vrezen voor hun auto. Ook tientallen Lamborghini’s maakten deel uit van de vracht op de Felicity Ace. Het schip vatte afgelopen woensdag vlam en bevindt zich sindsdien stuurloos in de Atlantische Oceaan.

Dure vracht

De eerste groep reddingswerkers die een poging gaat wagen om wat van de inhoud van het schip te recupereren, zijn inmiddels naar binnen. Het schip is tot de nok toe gevuld met Porsches, Audi’s, Bentley’s en dus ook tientallen Lamborghini’s. Het model van het Italiaanse merk dat het best vertegenwoordigd is, is de Urus. Maar er zijn ook meerdere Aventadors en Hurucans aanwezig op de autocarrier.

Vrachtschip met 1100 Porsches en 189 Bentleys staat in brand

Lamborghini Urus 3

Andrea Baldi

Aan Automotive News laat de CEO van Automobili Lamborgini America, Andrea Baldi, weten nog geen zicht te hebben op de schade. “We weten nog niet hoe de uiteindelijke situatie eruit ziet. Momenteel wachten we nog op de officiële informatie. We hebben onze dealers geïnformeerd, die op hun beurt met de klanten gecommuniceerd hebben. Wat er ook gebeurt, er is in ieder geval sprake van vertraging.”

Daarnaast meldt hij dat de situatie een vertraging van 6 maanden zou kunnen opleveren. Mensen die een Lamborghini hebben besteld, moeten waarschijnlijk nog even wachten. “We hopen op het beste, maar bereiden ons voor op het ergste”, aldus Baldi.

Aventador

Het is echter de bedoeling dat de productie van de Lamborghini Aventador in juni van dit jaar stopt, want de Italianen zijn druk bezig met een opvolger. Maar mochten er reeds gebouwde exemplaren beschadigd of vernietigd zijn door de brand, dan is Lamborghini mogelijk genoodzaakt de productie nogmaals te verlengen.

Laatste Lamborghini Aventador in zicht nu Ultimae is uitverkocht

“Momenteel weten we niet hoe het zit en moeten we omgaan met de problemen die zijn veroorzaakt,” zegt Baldi. “De auto is uitverkocht, dus er is altijd hoop dat er tussen 563 bestellingen wat annuleringen zitten. Die kunnen dan als vervanging dienen. Maar op dit moment kies ik ervoor om te hopen dat in ieder geval een aantal Aventadors veilig zijn”, aldus de CEO. De 22 werknemers aan boord van het schip zijn dat in ieder geval wel, en dat is natuurlijk het belangrijkste.

Lamborghini aventador

Brandbare Batterijen

Het vuur is al bijna een week over het schip aan het woekeren. Het feit dat het zo lang doorgaat is onder andere te danken aan de moeilijk te blussen autobatterijen uit de EV’s die aan het schip aan boord zijn.

Tesla Model S Plaid uitgebrand 16x9
(Afbeelding: Ben Meiselas)

Elektrische auto’s vatten statistisch gezien een stuk minder vaak vlam dan conventionele auto’s, zo liet verzekeringsmaatschappij Allianz vorig jaar nog weten. Wanneer ze echter wel in brand vliegen, kost het veel meer tijd en moeite om het vuur te doven. Een batterijcel die vlam vat, steekt immers weer andere batterijcellen eromheen aan. Ondertussen hebben al deze cellen nog steeds energie in zich waardoor ze in essentie hun eigen brandstof creëren, terwijl het erg lastig is om de verstopte batterij te blussen.

Brandweerman bedenkt oplossing voor het blussen elektrische auto’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.