Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 13 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Laatste Honda uit Engelse Swindon in zicht

De keuzemogelijkheden van de Civic waren door Honda al beperkt en inmiddels is ook de beschikbaarheid van het model teruggeschroefd. In het Engelse Swindon maken de fabrieksmedewerkers zich op om de productie van de Civic te beëindigen.

In juli rolt de allerlaatste Civic van de band. Dat model markeert tevens het einde van de Engelse Honda’s. Het is een zwarte dag in de historie van Honda, maar niet voor de boekhouders van de autobouwer. Het loont simpelweg niet meer om nog modellen in Europa te maken. Die conclusie staat los van de coronacrisis, die voor een scherpe daling in de autoverkoop zorgde. Al in 2019 werd de knoop definitief doorgehakt. Het kwam voor de fabrieksmedewerkers als een donderslag bij heldere hemel, want er werd al gewerkt aan de ombouw van de productielijn voor de volgende generatie Civic. Honda brengt de productie van de volgende Civic voor Europa in Japan onder.

Honda of the U.K. Manufacturing

Verkocht

Met het sluiten komt er een einde aan de autoproductie in Swindon. De fabriek is inmiddels verkocht en koper Panattoni gaat de faciliteit voor een bedrag van 700 miljoen pond als logistiekcentrum inrichten. Begin 2022 heeft de officiële overdracht plaats. De laatste auto ziet er in juli al het levenslicht. Er zal daarna geen automodel meer uit de fabriek komen.

Honda sluit Swindon-fabriek in Verenigd Koninkrijk

Janken moet! – Honda Accord Type-R – Peters Proefrit

Relatie met British Leyland en later Rover

Honda is als fabrikant sinds 1985 actief in Swindon. De eigenaar van de productiefaciliteit waar tot dat moment vliegtuigonderdelen en treinen werden gemaakt, startte er in 1989 de bouw van motorblokken. In een later stadium (1991) kwamen daar automodellen bij. Het ging in eerste instantie om auto’s die in samenwerking met Rover werden ontwikkeld en waarmee tal van componenten werden gedeeld. Honda werkte al sinds 1980 samen met Rovers moedermaatschappij British Leyland. Op basis van de Japanse Ballade verscheen de Triumph Acclaim, terwijl later uit een coproductie de Rover 200 en Honda Concerto voortkwamen, en weer later de 200/Civic. Daarnaast brachten de twee de Rover 800 en de Honda Legend.

Honda Swindon

Start autoproductie

Al die Honda’s bouwde het merk in zijn eigen fabrieken. Pas in 1992 startte de Japanse autobouwer met het maken van eigen auto’s in Engeland. De Accord had de primeur. Het model was ook weer ontwikkeld in samenwerking met Rover, dat op dezelfde basis de 600 lanceerde. In 1994 kwam daar de Civic bij, die Rover als 400 introduceerde.

Relatiebreuk

Na de relatiebreuk met Rover, dat gedurende de samenwerking samen met Land-Rover en Mini in handen van BMW kwam, ging Honda zelfstandig verder. Swindon werd omgevormd tot productiefaciliteit voor markten buiten Europa, zoals Japan en de Verenigde Staten. In de loop der jaren wisselde Honda het productieprogramma af. Zo werden er een generatie Jazz, meerdere CR-V’s en meerdere edities van de Civic en Accord gemaakt. De Civic eindigt de Engelse loopbaan van Honda.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.