Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 24 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Janken moet! – Honda Accord Type-R – Peters Proefrit

De Honda Accord Type-R is een uitmuntende voorwielaandrijver met een psychotische viercilinder en mooie balans. Een familiesedan en toerwagen ineen. Uit een sportklasse die niet meer bestaat. Jank mee in deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit.

 De zesde generatie Honda Accord voor de Europese markt werd gebouwd tussen 1998 en 2003. Hij week door zijn afmetingen en styling af van de Japanse en Amerikaanse versie. Op ons continent moest hij concurreren met goed sturende middenklassers. Denk aan de Ford Mondeo, Peugeot 406 en Nissan Primera. Om de sportieve varianten van die auto’s partij te kunnen bieden bracht Honda de Accord Type-R op de markt. Bovendien was de sportsedan een verwijzing naar de deelname aan het prestigieuze Britse toerwagenkampioenschap. Daarin streed ‘onze’ Peter Kox met een Accord mee om de podiumplaatsen.

Kinderen

De eerste vijftig exemplaren van de Honda Accord Type-R in Nederland waren limited editions. Dit is nummer 45 van die eerste, scherp geprijsde bulk. Allemaal in Championship White. Dé kleur van de historische Honda F1’-auto’s. De Type-R was voorzien van een flinke achterspoiler die op verzoek ook achterwege gelaten kon worden. Verder 17-inch wielen, een dubbele uitlaat en een bodykit. Een gezinssedan in trainingspak, waarmee je probleemloos de kinderen naar school kan brengen. Om daarna op de denkbeeldige pole position te jagen in je eigen kampioenschap.

VTEC

Het pronkstuk van de Honda Accord Type-R is de atmosferische 2,2-liter viercilinder met het befaamde VTEC-systeem. De zestienklepper heeft voor zowel de inlaat- als uitlaatkleppen een nokkenas met twee verschillende profielen. Een tamme voor de lage en middenhoge toerentallen. Terwijl het scherpe profiel na 5800 toeren per minuut de kleppen mag bespelen. Met een psychotisch karakter tot gevolg. Je kunt er prima rustig meerijden, maar zodra je hem naar het wilde nokkenasprofiel jaagt, dan wordt hij wild. Het klinkt vervolgens alsof iemand het luchtfilter eruit trekt. Met een maniakaal aanzuiggeluid tot gevolg. Dat gaat gepaard met een enorme vergroting van de acceleratie. Gevoelsmatig gaf je daarvoor halfgas. In goede Honda traditie trekt hij ver door om pas bij 7850 toeren per minuut de begrenzer te ontmoeten. Pookje door het fijnmechanische bakje heentrekken en de rush begint opnieuw.

Sperdiff

De Honda Accord Type-R heeft meer mooie techniek. Het onderstel met dubbele driehoekige draagarmen rondom is communicatief en de tussen aangedreven voorwielen is een torsen-sper geplaatst. De pezig aanvoelende besturing geeft veel feedback en de voorwielen trekken alleen tijdens volle acceleratie lichtjes aan het stuur. De tractie is subliem en de zijdelingse grip is groots. Onderstuur blijft lang weg en komt pas opzetten als je met te veel gas een korte bocht uittrekt. Hij laat zich met hoge snelheden een hoek ingooien en de achterkant blijft daarbij gecontroleerd. Door na het insturen het gas te lossen komt er beweging in de kont, maar hij reageert vergevingsgezind op provocaties. Vaak komt alleen de neus iets naar binnen. Veilig en vertrouwenwekkend. De Accord Type-R is een uitmuntende voorwielaandrijver met een mooie balans en een geweldige viercilinder. Een zeldzaam genoegen uit een inmiddels uitgestorven sportklasse.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.