Autovisie
Autovisie Nieuws 23 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Jaguar Land Rover plant drie elektrische modellen tegen eind 2021

Met de i-Pace heeft Jaguar al een elektro-auto, maar er staan meer elektrische modellen op de agenda. Zoals bekend zal eind dit jaar de volledig elektrische XJ worden voorgesteld. Een derde model volgt komend jaar, terwijl zustermerk Land Rover eveneens een elektro-auto in het gamma krijgt.

Dat schrijft het Engelse automagazine AutoCar op basis van bronnen bij de fabrikanten. Volgens het medium zullen de drie nieuwe elektrische modellen binnen iets meer dan anderhalf jaar in productie zijn. Anders dan bij de Jaguar i-Pace nemen Jaguar en Land Rover de bouw van de elektro-auto’s nu wel zelf voor zijn rekening. Waar de i-Pace door externe partner Magna-Steyr in Oostenrijk wordt gemaakt, daar zullen de nieuwe elektro-auto’s in de historische fabriek Castle Bromwich worden gemaakt. De aloude Jaguar-fabriek zal tevens het kloppende hart van de elektrische Jaguars en Land Rovers gaan vormen.

MLA-platform

Als technische basis leunen de aanvullende elektrische modellen niet op de techniek van de i-Pace, maar maken ze gebruik van het Modular Longitudinal Architecture (MLA)-platform. Deze architectuur is flexibel als het gaat om afmetingen, modellen en aandrijflijn. Jaguar Land Rover kan de bodemsectie voor kleine en grote modellen gebruiken en die voorzien van benzine- hybride-, plug-in hybride- en elektromotoren. Ondanks dat het trio nieuwe elektrische modellen weer meer techniek en verbeteringen kennen ten opzichte van de drie jaar oude i-Pace (reken op een facelift voor 2021), komen de nieuwe types naast de bestaande elektro-Jag in het programma.

Limousine en SUV

Jaguar had beloofd om de XJ nog dit jaar aan te kondigen. Of de coronacrisis nu roet in het eten gooit, is niet bekend. De productie stond sowieso voor begin volgend jaar gepland, reken op april 2021. Kort daarna verschijnt de ‘j-Pace’, gevolgd door de elektrische Land Rover. De XJ is in de traditie van zijn voorgangers met de XJ-aanduiding een limousine, de j-Pace is een SUV, zoals de elektro-Landy dat ook wordt. AutoCar schrijft dat de j-Pace ook met verbrandingsmotoren beschikbaar komt, iets dat voor de XJ niet gepland staat.

Mercedes en BMW

In het segment van de XJ komen ook Mercedes-Benz en BMW met elektrische modellen. Mercedes doopt zijn variant EQS, bij BMW verschijnt de fonkelnieuwe iNext en de ‘i7’ als onderdeel van de 7 Serie-familie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.