Jaguar SVO: ‘We zijn pas laat bij de I-Pace aangekomen’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F03%2Fjaguar_i-pace_ev400_awd_hse_first_edition_8.jpeg)
De SVO-afdeling van Jaguar Land Rover heeft zich vooralsnog enkel bemoeid met auto’s met in ieder geval een verbrandingsmotor, maar dat gaat veranderen. Het denkt na over een sportieve versie van de elektrische I-Pace.
Dat SVO (Special Vehicle Operations) zich in de toekomst gaat bezighouden met elektrische auto’s, mag duidelijk zijn. Jaguar zal vanaf 2025 namelijk alleen nog maar volledig elektrische auto’s bouwen, dus komt er ook zonder twijfel een elektrische Jaguar met het SVR-logo. Toch wacht de afdeling van JLR waarschijnlijk niet op dat moment. Het denkt er nu namelijk over om een krachtigere en sportievere I-Pace op de markt te brengen.
Groeiende interesse in duurzaamheid bij Jaguar Land Rover SVO
Veel moeilijker
Althans, dat zegt Michael van der Sande, de Nederlander die aan het hoofd staat bij de SVO-divisie van Jaguar Land Rover. In een interview met Car Sales geeft hij toe dat zijn afdeling ‘laat bij de I-Pace is uitgekomen’. Dat komt volgens hem niet omdat de I-Pace een elektrische auto is en dus een heel andere aandrijflijn heeft. “Normaliter zitten we al vroeg in het ontwikkelingsproces van een auto aan tafel om de mogelijkheden te bespreken om een SVO-variant te bespreken. Maar dat was niet het geval bij de I-Pace en dus is het veel moeilijker om iets met die auto te doen.”
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F06%2F01_Jaguar-I-PACE-nog-slimmer-beter-verbonden-en-sneller-op-te-laden.jpg)
Desondanks denkt Van der Sande dat er nog altijd mogelijkheden liggen voor het SVO-team in het geval van de I-Pace. “Die auto heeft nog steeds veel leven in zich”, zo lichtte de Nederlander toe. Wat de SVO-divisie precies kan en zal aanpassen aan de I-Pace kan Van der Sande nog niet zeggen. “Maar onze auto zal meer vermogen hebben dan de standaardmodellen. Ook kunnen we een heleboel zaken veranderen aan de aandrijflijn of het chassis. Denk aan motoren met verschillende modi, een e-diff, torque vectoring. Er zijn veel mogelijkheden om de auto zo af te stemmen op het karakter dat je wilt creëren.”
Mercedes-AMG
Dat betekent dus niet dat de I-Pace per se een krachtig racemonster moet worden. Van der Sande liet vorig jaar in gesprek met Autovisie al weten dat zijn SVO-divisie nooit als doel heeft om een auto alleen maar sneller of sportiever te maken. Hij vergeleek SVO toen met de M-divisie van BMW, en de AMG-tak van Mercedes-Benz. “Veel van dit soort divisies richten zich bij elke auto puur op performance”, zei Michael van der Sande vorig jaar. “Daarmee gooi je eigenlijk een hoop modellen op dezelfde berg: karakters kruipen naar elkaar. Wij proberen wat anders te doen en kijken naar het karakter van de onderliggende auto. Bij SVO schuiven we dan niet zomaar alle knoppen op tien of zelfs elf, maar geven alle auto’s een verschillend karakter.”
Overigens zou een snellere en sportievere I-Pace niet een primeur zijn. In 2017 stelden de Britten namelijk al de I-Pace Trophy voor, een model waarmee het ging racen in de Formule E-kampioenschappen.
Lees ook:
Ook interessant
-
Je raadt nooit de motor van deze caravan/camper-Volkswagen T1
-
Vaak krassen op je auto? Deze optie voorkomt ze, aldus Elon Musk
-
‘Goedkope’ Chinese concurrent Mercedes G-klasse kan varen!
-
De allereerste hybride is zuinig en koop je voor minder dan een elektrische fiets
-
Kabinet trekt 125 miljoen uit voor waterstof, dit zijn de plannen
-
Review SsangYong Torres – Te bestellen als je ‘m echt wil hebben
-
Covermodel: Fiat 2300 Coupé, ‘Een waardig topmodel’
-
Lege accu? Dit kost het als je strandt met je elektrische auto
-
Deze auto’s moet je nooit kopen volgens ChatGPT
-
Occasions: 3 comfortabele top-middenklassers voor 15.000 euro
-
Deze zelfgebouwde Saab EX kan van jou zijn, en dat wil je
-
Waarom is LPG zo goedkoop?