Autovisie
Autovisie Nieuws 25 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Jaguar Land Rover neemt Slowaakse fabriek in gebruik

Al vorige maand bouwde Jaguar Land Rover in zijn fonkelnieuwe fabriek in het Slowaakse Nitra de eerste exemplaren van de Land Rover Discovery, maar nu is officieel het startsein voor serieproductie gegeven.

De fabriek in Slowakije is niet exclusief voor d eDiscovery neergezet. De fabrikant zal in de toekomst meer modellen in Nitra gaan maken. De faciliteit betekent uitbreiding van de huidige productiecapaciteit. In dit geval heeft Jaguar Land Rover 150.000 extra productieplaatsen gecreëerd. Welke modellen er uiteindelijk het levenslicht gaan zien, heeft het bedrijf nog niet aangekondigd. De woordvoerder van de fabriek laat weten dat het om ‘aluminium’ modellen gaat. Aangezien het gros van alle types uit aluminium is opgetrokken, is de keuze reuze.

Opleiding

De fabriek in het Zuidwesten van Slowakije bestrijkt een oppervlakte van 300.000 vierkante meter en biedt uiteindelijk onderdak aan 2.800 werknemers, die allemaal in Groot-Brittannië zijn getraind. Voor de bouw en inrichting van de faciliteit trok Jaguar Land Rover 1,4 miljard euro uit.

De keuze voor een fabriek buiten Groot-Brittannië staat los van de Brexit. De Engelse autobouwer had het besluit eerder genomen. Het concern had extra productiecapaciteit nodig, omdat de verkoop van de modellen blijft toenemen en het plafond van de Engelse fabrieken in zicht is. Het concern zag de productie in vijf jaar tijd vervijfvoudigen. Voor de keuze voor Slowakije gaven verschillende factoren de doorslag, zoals subsidies, de aanwezigheid van andere merken en toeleveranciers en een goede logistieke infrastructuur.

Overzicht fabrieken

Met Slowakije erbij heeft Jaguar Land Rover, dat 614.000 auto’s in 2017 vervaardigde, fabrieken in zes landen, inclusief partnerproductie. De auto’s worden in 129 landen verkocht.

 

Solihull, Engeland

Jaguar F-PACE

Land Rover Discovery

Land Rover Range Rover Velar

Land Rover Range Rover Sport

Land Rover Range Rover

 

Castle Bromwich, Engeland

Jaguar XE

Jaguar XF

Jaguar XF Sportbrake

Jaguar XJ

Jaguar F-TYPE

 

Halewood, Engeland:

Land Rover Discovery Sport

Range Rover Evoque

 

Rayton, Engeland

Jaguar XE SV Project

8 Range Rover SV Coupé

 

Graz, Oostenrijk

Jaguar i-Pace

Jaguar e-Pace

 

Pune, India

Jaguar XE

Jaguar XF

Jaguar XJ

Land Rover Discovery Sport

Land Rover Range Rover Evoque

 

Changshu, China

Jaguar XEL

Jaguar XFL

Jaguar E-PACE

Land Rover Discovery Sport

Land Rover Range Rover Evoque

 

Itatiaia, Brazilië

Land Rover Discovery Sport

Land Rover Range Rover Evoque

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.