Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 10 feb 2021

Hyundai TIGER heeft vier poten en kan klimmen

Opgelet: een bericht uit de verre toekomst. Hyundai Motor Group heeft een elektrisch aangedreven onbemand voertuig ontwikkeld, dat kan klimmen dankzij vier poten. Dit is de TIGER!

Kunnen we dat vrij vertalen naar ‘Tijger’? Ja, maar de letters vormen samen een afkorting met een andere betekenis. TIGER staat voor ‘Transforming Intelligent Ground Excursion Robot’. Het voertuig is volgens Hyundai een uniek concept, door de technieken van robots, automotive design en elektrische auto’s samen te voegen.

Robotpoten

Waar is dit bizarre apparaat goed voor, horen we je denken. Goede vraag. Volgens Hyundai is de TIGER gebouwd om te kunnen ‘lopen’ over onbegaanbaar terrein. Om dat mogelijk te maken, heeft het voertuig niet alleen wielen, maar ook robotpoten die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. De onbemande TIGER is bedoeld voor vrachtvervoer. Zo heeft-ie een grote laadruimte voor bijvoorbeeld hulppakketten, zodat deze getransporteerd kunnen worden naar gebieden waar andere reddingsvoertuigen niet kunnen komen.

Het platform van de TIGER is modulair. Dat betekent dat het chassis klaar is voor verschillende carrosserieën, waardoor de TIGER inzetbaar is voor verschillende doeleinden. Het model dat we nu zien heet de X-1, waarbij de X staat voor experimenteel. De TIGER bevindt zich dus nog echt in de ontwikkelingsfase, maar dat mag geen verrassing zijn. De Koreanen werken voor deze robotauto samen met softwarebedrijf Autodesk en Sunberg-Ferar, een adviesbureau voor industriële ontwerpen. New Horizons Studio, een tak van de Hyundai Motor Group, heeft het voertuig ontwikkeld.

Toekomst van transport

De TIGER geeft het autoconcern de mogelijkheid om ‘onze verbeeldingskracht te stimuleren’, zo zegt John Suh, hoofd van New Horizons Studio.  “We zijn voortdurend op zoek naar manieren om de ontwikkeling en het design van voertuigen te heroverwegen en de toekomst van transport en mobiliteit opnieuw te definiëren.”

Het is zeker niet de eerste keer dat Hyundai een opmerkelijk conceptvoertuig presenteert. Vorig jaar nog, op de CES in Las Vegas, liet het de S-A1 zien. Dat voertuig is een kruising tussen een helikopter en auto, waarmee de Koreanen willen samenwerken met taxi-dienst Uber. Ook zou Hyundai bezig zijn om een autonoom en elektrisch voertuig te ontwikkelen in samenwerking met Apple. Die deal ging deze week echter plots niet meer door.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.