Autovisie
Autovisie Nieuws 4 mrt 2022
Leestijd: 1 minuut

Hyundai Motor plant 17 elektromodellen zonder Kia

Het ontwikkelingsteam van Hyundai kan zijn borst nat maken. De Zuid-Koreaanse fabrikant plant een waar productoffensief met elektrische modellen. Er staan nu 17 types op de agenda, die in 2030 een verkoopvolume van 1,87 miljoen stuks moeten resulteren.

De modellen komen niet alleen onder het merkwapen van Hyundai uit, ook Genesis krijgt een aantal elektromodellen uit het productoffensief. Daartoe wordt tot en met 2030 afgerond 14,5 miljard euro geïnvesteerd. De aankondiging volgt op het moment dat de auto-industrie zwaar lijdt onder de coronacrisis en het onderdelentekort.

Bovendien volgt het nieuws na de bekendmaking dat het autobedrijf in 2025 ‘slechts’ 560.000 auto’s met elektrische aandrijving denkt te verkopen. Afgelopen december sprak het bedrijf de verwachting uit dat Hyundai en Genesis tezamen 220.000 elektrische modellen zouden afzetten. In 2020 waren dat er nog 90.000, zo bericht Automotive News.

Hyundai, verbrandingsmotor
(Afbeelding: Hyundai)

Nieuwe architectuur

Hyundai, dat zijn luxemerk Genesis vanaf 2025 omvormt tot aanbieder van louter elektromodellen werkt momenteel aan een compleet nieuwe architectuur voor elektrische auto’s. De Koreanen noemen het EV-platform Integrated Modular Architecture (IMA). Het is een evolutie van de bodemsectie e-GMP platform, zoals we die nu kennen onder de Hyundai Ioniq 5, Genesis GV70 en Kia EV6.

Dit is de Auto van het Jaar 2022!

Hoeveel modellen Kia op de IMA-architectuur gaat uitbrengen, is niet bekend. Hyundai plant er elf, Genesis 6. Hoelang e-GMP naast IMA blijft bestaan, is niet bekend. Net als het bestaande platform is het nieuwe ontwerp modulair en breed inzetbaar. Chassis, motor en accupakket zijn te gebruiken voor uiteenlopende segmenten en carrosserievarianten. De fabrikant geeft aan dat er voorlopig drie sedans, zes crossovers, een bedrijfswagen en een niet nader genoemd concept op IAM komen te staan. Bij Genesis plant men twee sedans en vier crossovers.

Hyundai Ioniq 7 Kia EV9

Nieuwe fabrieken

Met 14,5 miljard euro is Hyundai er nog niet. De Zuid-Koreanen investeren miljarden in uitbreiding van productiecapaciteit, nieuwe fabrieken, technologie en laadinfrastructuur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.