Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 8 sep 2021
Leestijd: 1 minuut

Hyundai schaalt ambities met water­stof­auto’s op, eerste mijlpaal in 2028

Het Zuid-Koreaanse autoconcern Hyundai Motor wil in 2028 van al zijn bedrijfswagens een versie op de markt brengen die rijdt op waterstof. Een ambitieuze mijlpaal. Het bedrijf hoopt dat in 2040 waterstof de belangrijkste krachtbron in de transportsector en andere industriële sectoren zal zijn.

Hyundai heeft al een door waterstof aangedreven vrachtwagen en bus, net als de Nexo SUV. Het bedrijf zegt dat in 2030 de prijzen van waterstofvoertuigen vergelijkbaar moeten zijn met die van elektrische wagens die rijden op batterijen.

Hyundai wil een waterstofmaatschappij

Samen met dochterbedrijf Kia biedt Hyundai ongeveer twintig verschillende bedrijfswagens aan, zoals bussen, trucks en bestelauto’s.

De automaker wil ook waterstofversies gaan maken van personenauto’s van Kia en luxe-dochtermerk Genesis. “Het doel is om waterstof voor iedereen en overal beschikbaar te maken”, aldus president Euisun Chung van Hyundai. “Wij willen bijdragen aan een waterstofmaatschappij in 2040.”

Vijf redenen om (g)een waterstofauto te kopen

Kip-en-eiprobleem

De waterstofmaatschappij komt nog maar langzaam op gang. Naast Hyundai gelooft ook Toyota als een van de weinige autofabrikanten nog in het gebruik van waterstoftechnologie voor personenvervoer. Het bedrijf kwam eerder dit jaar met de tweede generatie van de Mirai, die op waterstof werkt.

Hét grote voordeel van een waterstofauto ten opzichte van een elektrische auto met batterijen, is de tijd die het kost om te tanken. Geen half uur aan een snellader, maar slechts 5 minuten aan een waterstofpomp en je kunt weer emissievrij op weg. Enige probleem? Er zijn momenteel maar vijf plekken in Nederland waar je waterstof kunt tanken. Dat vraagt om creatieve offers, legt Autovisie-redacteur Dries van den Elzen in onderstaande video uit.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.