Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 8 sep 2021
Leestijd: 1 minuut

Tsjechische premier komt op voor auto’s met verbrandingsmotor

De Tsjechische premier Andrej Babiš wil een voorstel van de Europese Unie tegenhouden dat autoproducenten verbiedt vanaf 2035 nog auto’s met verbrandingsmotor te verkopen. “Daar gaan we niet mee akkoord”, zegt hij tegen een Tsjechische nieuwswebsite.

De leider van de centrumrechtse partij is stellig. Hij ziet de uitbanning van de verbrandingsmotor als fantasie. Iets dat niet voor iedereen weg is gelegd. “Het is niet mogelijk. We kunnen hier niet opleggen wat groene fanatici in het Europees parlement hebben bedacht.”

Tsjechië gaat knokken voor verbrandingsmotor

Babiš zegt het onderwerp prioriteit te willen geven als Tsjechië in de tweede helft van volgend jaar voorzitter is van de Europese Unie. De Tsjechische premier hoopt volgende maand herkozen te worden en zet zich in de verkiezingsstrijd neer als verdediger van de nationale belangen.

Tsjechië is een belangrijke producent van auto’s en onderdelen, onder meer via Volkswagen-dochter Skoda. De sector is goed voor bijna een derde van de Tsjechische economie. De meeste autofabrikanten hebben overigens al zelf aangekondigd voor 2035 te stoppen met auto’s die op diesel of benzine lopen.

Brussel kent geen genade: ook Ferrari en andere supercars aan de stekker

Belangrijkere kwesties

De Europese Commissie is overtuigd van de plannen, zo wordt er geen uitzondering gemaakt en moeten supercars gewoon aan de stekker, maar kan aan Babiš een moeilijke tegenstander krijgen. De politicus is overigens niet tegen elektrische auto, maar ziet niets in verplichtingen. “Er zijn belangrijkere onderwerpen zoals veiligheid, de interne markt en Schengen. We zullen gewoon een netwerk voor elektrische auto’s ondersteunen, maar normale auto’s moeten van de band blijven rollen. Elektrische auto’s zijn een luxe, ze zijn niet beschikbaar voor gewone mensen,” zei hij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.