Gemiddelde Bentley-koper bestelt een BMW 1-Serie aan opties
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F03%2Fbentley_continental_gt_bentley_flying_spur_bentley_bentayga_04b3033117060fb2.jpg)
De gemiddelde Bentley-koper bestelt voor 40.000 euro aan opties. En dan rekenen we nog niet eens de personalisatiemogelijkheden van Mulliner mee…
Verkoopdaling Bentley
Voor Bentley was 2023 een vreemd jaar. De nieuwverkopen daalden weliswaar met 11 procent naar 13.560 auto’s, maar door de populariteit van Mulliner-opties bleef er onder de streep toch meer winst over.
Personalisatie via Mulliner
Mulliner is de personalisatie-afdeling van Bentley. Klanten kunnen er aankloppen voor unieke kleuren, materialen, afwerkingen en opties. Het Mulliner-programma gaat daarmee nog verder dan de standaard optielijst van Bentley, waarin al 46 miljard verschillende combinaties mogelijk zijn.
“We verkopen slechts een paar duizend auto’s per jaar meer dan in de jaren tweeduizend, maar we maken drie tot vier keer zoveel winst”, aldus Hallmark. In 2023 had zeventig procent van de nieuwe Bentleys tenminste één Mulliner-optie aan boord.
Die komt dus nog bovenop de ‘gewone’ opties, waaraan een gemiddelde Bentley-koper zo’n 40.000 euro besteedt. Oftewel, het equivalent van een nieuwe BMW 118i. Een Flying Spur, Continental GT en Bentayga beginnen zo rond de 260.000 euro.
Eerste elektrische model
Bentley was van plan om in 2025 zijn eerste elektrische auto te lanceren, maar dat model wordt met een jaar uitgesteld. De grote, luxe EV komt op het PPE-platform te staan. Daarvan maken ook de Audi Q6 E-Tron en Porsche Macan gebruik.
De nieuwe PPE-architectuur is nogal een hoofdpijndossier voor de Volkswagen Group. De Q6 en Macan zijn recent onthuld, na een vertraging van een jaar, door onder meer softwareproblemen. En dat werkt helaas door in toekomstige PPE-modellen, zoals die van Bentley.
Flying Spur en Continental hybride
Later dit jaar onthult het merk opgewaardeerde versies van de Flying Spur, Continental GT en Continental GTC, niet langer met een W12-motor (die heeft een waardig afscheid gekregen in de gelimiteerde Batur), maar met een plug-in hybride V8.
Lees ook:
Ook interessant
-
Review BMW 220: twee geloven op één kussen…
-
Trump dreigt met extra importheffingen op buitenlandse auto’s
-
Deze Nederlandse auto kan op zelf opgewekte windenergie rijden
-
Koreaans merk komt nu naar Nederland met deze drie auto’s
-
Noodweer op komst: zo bescherm je jouw auto tegen hagelstenen
-
Nieuwe SUV heeft kleine accu en 1100+ km aan actieradius
-
Kinderen van de jaren 80 worden wild van deze Peugeot 208 GTi
-
Politie waarschuwt voor vluchtstrookbendes: zo herken je de truc
-
BYD Atto 2 vs. Citroën ë-C3 Aircross: wat is de beste crossover?
-
Nog steeds brandende Morning Midas: lading anders dan gedacht
-
Onderzoek wijst uit: dit licht kan veel ongelukken voorkomen
-
Vakantie met elektrische auto? In deze landen moet je zoeken naar een laadpaal