Autovisie
Autovisie Nieuws 25 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Forse make-over doet Suzuki S-cross fonkelnieuw lijken

Voor de eerste facelift van de S-Cross ging Suzuki nog tamelijk voorzichtig te werk, maar hoe anders is de tweede opfrisbeurt voor de crossover uitgepakt! De Japanse ontwerpafdeling heeft alle registers opengetrokken. Het geeft de middenklasser nu meer een SUV-karakter dan een crossover-uitstraling.

Met de opgefriste S-Cross zette Suzuki al een conceptverandering in. De afgeronde neus met diep liggende grille maakte plaats voor een hoger gepositioneerd rooster dat breder en minder hoog was. Na de facelift oogde de S-Cross al iets stoer. Die lijn wordt nu met een tweede facelift doorgetrokken. Ditmaal beschikt de S-Cross over compleet nieuw plaatwerk rondom. Hij oogt nu als een compacte SUV in plaats van een hoge hatchback, zoals het originele ontwerp.

suzuki S-CROSS

S-Cross in de showroom

De S-Cross verscheen alweer in 2012 op de Autosalon van Parijs als studiemodel. Enkele maanden later, in maart 2013 om precies te zijn, presenteerde Suzuki de productieversie. De vijfdeurs vijfzitter kwam vervolgens in de herfst van 2013 op de Nederlandse markt. Na vier jaar kreeg de S-Cross voor het eerst een facelift, de versie zoals die vandaag de dag na kleine modeljaaraanpassingen nog steeds verkrijgbaar is. Vanaf 17 december is er een kakelverse S-Cross. Dan heeft de Nederlandse marktintroductie plaats.

suzuki S-CROSS

Technisch identiek aan voorganger

Voor het vernieuwde model houdt Suzuki vast aan de technische basis van het originele model. Met een lengte, breedte en hoogte van achtereenvolgens 4,30, 1,79 en 1,58 meter zijn de afmetingen exact gelijk gebleven. Ook aan de wielbasis van 2,60 meter is niet gesleuteld. De spoorbreedte vóór en achter zijn ongewijzigd. Het gehele koetswerk is met de huidige editie uitwisselbaar. De Japanners hebben voor aan afwijkende lijnvoering van de C-stijl gekozen. Nog altijd kent die dakstijl een raampje, maar voor de vorm ligt nu de nadruk op een dalende lijn dan een opwaartse lijn. Het separate ruitje moet het SUV-gevoel versterken.

Meer SUV-uitstraling

Voor het nieuwe gezicht zorgen het nadrukkelijk hertekende front en kont. Het geheel oogt stomper dan voorheen, wat hem stoerder moet doen lijken. Hij heeft kloeke, modern gelijnde lichtunits en een in hoogte en breedte fors gegroeide grille. Er is geen link met een ander model uit de Suzuki-stal. De S-Cross heeft onveranderd een eigen gezicht. Aan de achterzijde is er enige verwantschap met de grotere A-Cross, zoals de door een strip met elkaar verbonden achterlichtunits. Binnenin is de vernieuwingsdrang van de Japanse ontwerpafdeling niet zo graag geweest als voor de buitenzijde. Het dashboard kent precies dezelfde lijnvoering. Alleen de middensectie centraal bovenaan heeft een andere indeling. De binnenhuisarchitecten hebben het touchscreen en ventilatierooster van positie gewisseld, wat vermoedelijk gedaan is voor een beter gebruiksgemak. Ook het stuurwiel komt uit de bestaande S-Cross.

suzuki S-CROSS

Drie uitrustingsniveaus

Voor de aankleding zet de importeur drie uitrustingsniveaus op de prijslijst. Het instapniveau heet Comfort, Select en Style. Ongeacht het uitrustingsniveaus beschikt de S-Cross over adaptieve cruise control, een 7-inch display voor het infotainmentsysteem met Apple CarPlay/Android Auto, led-verlichting, Lane Departure Prevention en verkeersbordherkenning. De Select krijgt onder andere Smart Entry & Start System, climate control, stoelverwarming vóór en Blind Spot Monitor, terwijl de Style daar nog kunstlederen bekleding, een 9-inch groot scherm, 17-inch lichtmetalen wielen en een 360-graden camera.

suzuki S-CROSS

1.4 Mild Hybrid

Op motorisch vlak levert Suzuki onveranderd de 129 pk sterke 1,4-liter viercilindermotor, die door de toevoeging van een 48V-boordsysteem een milde hybride is. Optioneel kan de liefhebber voor vierwielaandrijving kiezen. Ongeacht de vóór- of vierwielaandrijving, de S-Cross kan een aanhangwagen trekken van 1500 kg. Aan de benzinemotor koppelt Suzuki een handgeschakelde zesbak of een automaat met zes versnellingen. Of de vernieuwde S-Cross nu ook geschikt is voor hybridetechnologie is niet bekend. De fabrikant zal die van Toyota betrokken techniek binnenkort wel op de technisch gelijke Vitara introduceren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.