Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 5 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Financiële problemen: ‘Formule 1 in zeer fragiele toestand’

De Formule 1 bevindt zich vanwege de huidige coronacrisis in een zeer fragiele toestand. Dat zegt teambaas Zak Brown van de Britse renstal McLaren in een interview met de BBC.

“Dit virus kan een verwoestende uitwerking op de teams hebben en is daardoor zeer bedreigend voor de toekomst van onze raceklasse. Als we dit probleem niet goed aanpakken, kunnen er vier renstallen verdwijnen en het is dan nog maar de vraag in deze crisistijd of er andere partijen klaar staan om de opengevallen plaatsen in te nemen.”

Grote veranderingen Formule 1

Volgens Brown kan de Formule 1 alleen overleven als er grote veranderingen worden doorgevoerd, vooral op financieel gebied. Wat de teambaas van McLaren betreft, wordt het maximale budget voor de renstallen fors teruggeschroefd, tot jaarlijks 100 of 125 miljoen dollar, exclusief onder meer de salarissen van de coureurs. Voor 2021 is dat plafond nog op 175 miljoen dollar vastgesteld, maar maandag gaan de renstallen met elkaar in gesprek om dat bedrag naar beneden bij te stellen.

McLaren heeft inmiddels als eerste F1-renstal een groot deel van het personeel op verlof gestuurd. De rijders Lando Norris en Carlos Sainz leveren voorlopig, net als een groot deel van de staf, loon in. De salarisvermindering geldt voorlopig voor drie maanden.

Waarom niet volgend jaar starten?

Als het aan Bernie Ecclestone ligt, dan wordt er dit seizoen geen race meer in de Formule 1 gereden. “Waarom niet volgend jaar helemaal opnieuw beginnen” zei de voormalige baas van de koningsklasse van de autosport zaterdag tijdens een radioprogramma van de BBC. “Ik zie niet hoe we dit jaar nog alle races kunnen afwerken.”

De Formule 1-kalender telde dit jaar 22 wedstrijden, waarvan er inmiddels acht zijn afgelast dan wel uitgesteld vanwege het coronavirus. Ook de race in Zandvoort is uitgesteld. De organisatie hoopt nog 15 tot 18 races te kunnen plannen. Volgens Mattia Binotto, de teambaas van Ferrari, wordt overwogen het seizoen door te trekken naar 2021. Ook zou het een optie om de raceweekenden in te korten. “Maar dat is allemaal lastig”, denkt de 89-jarige Ecclestone die de Formule 1 ruim 40 jaar leidde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.