Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 6 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Tesla wil zijn auto’s als een cheetah lanceren

Tesla’s staan onder andere bekend om hun ‘ludicrous mode’ en misselijkmakende acceleratie. De Amerikaanse autobouwer wil nog een stap verder gaan met een zogenaamde ‘cheetah mode’.

Vorig jaar verbeterde Tesla zijn Model S en Model Y met onder andere adaptieve dempers. De in eigen huis ontwikkelde onderdelen bepalen automatisch de juiste afstelling van de auto, op basis van omstandigheden, snelheid en rijstijl. Die komen het comfort van de auto ten goede. Tesla is nu van plan om een nieuwe functie rondom die adaptieve dempers te ontwikkelen.

Green

Tenminste, als we Tesla-hacker Green mogen geloven. Hij heeft recent een illegaal kijkje kunnen nemen in een nieuwe software-update van het merk. Daarin ontdekte hij dat Tesla zijn ‘Launch Mode’ gaat updaten voor de vernieuwde Model S en Model X.

Tesla schrijft daarover zelf het volgende: “Om de tractie te verbeteren, voeren de adaptieve dempers een “cheetah-houding” uit (de vooras verlaagt zich) en wordt de demping aangepast.” Dat suggereert dat de achterzijde van de auto in dat geval iets omhoog komt, zoals een cheetah ook doet. Het verlagen van het front is immers al onderdeel van de procedure voor het activeren van de Launch Mode.

Grote publiek

Deze nieuwe versie schijnt op dit moment al te worden getest door een klein groepje eigenaren, die als eersten dit soort updates in de praktijk mogen ervaren. Wanneer deze cheetah-modus beschikbaar wordt gemaakt voor het grote publiek, is nog niet bekend.

Nu hoeven Tesla-eigenaren zich al niet echt druk te maken bij het stoplicht, zelfs niet met een grote Model X. De Performance-versie van dat model sprint namelijk in 2,9 seconden naar de 100 km/h, met dank aan vierwielaandrijving, twee elektromotoren met een systeemvermogen van 613 pk (451 kW) en een koppel van 931 Nm. De iets lichtere Model S doet het kunstje zelfs in 2,6 seconden. Bizarre cijfers, maar er is natuurlijk een aantal auto’s dat ‘m voor blijft. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan dit artikel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Electrek

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.