Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 5 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Drie compacte gezinsauto’s voor maximaal € 15.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Speurders, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke compacte maar chique gezinswagen is een aanrader voor maximaal € 15.000? De redactie van Autovisie selecteert samen met de ANWB de beste occasions.

Compacte gezinsauto’s zijn er in alle soorten en maten. Wie niet voor een dubbeltje op de eerste rij hoeft te zitten, koopt voor 15 mille een chique B-segmenter. Zoals een van deze drie!

Occasions: onze drie tips voor compacte gezinswagens

Volkswagen Polo (2017 – heden)

De compacte Volkswagen rijdt verbazend goed. Comfortabel, wendbaar, overzichtelijk en dus fijn in de stad. Bovendien passen er moeiteloos vier volwassenen in en dan heeft de Polo ook nog eens grootste bagageruimte in deze klasse (namelijk 355 liter). Er staat een blauwe 1.0 ’Comfortline’ uit 2019 (19.000 km!) bij de VW-dealer in Schagen voor € 14.999.

Oordeel van de Wegenwacht

De 1.0 liter driecilinder heeft vaak last van de gasklep die dienst weigert. De Wegenwacht doet een noodgreep, maar de klep moet wel worden vervangen. Klapperende’ geluiden uit de motor zijn ook een bekende klacht, maar die kunnen geen kwaad. Zolang het maar overgaat, zodra de motor op temperatuur komt!

Occasions Volkswagen Polo

Toyota Yaris (2011 – heden)

De Yaris staat te boek als een probleemloze auto. Hij is lekker wendbaar, stuurt licht en voor een auto van dit formaat is de Toyota opvallend ruim, met name op de achterbank. De bagageruimte meet 347 liter. De hybride versie rijdt 1 op 20. We zien een blauwe Hybrid ’Aspiration’ (2016, 23.000 km) voor € 14.995 bij de Toyota-dealer in Nieuwegein.

Oordeel van de wegenwacht

Als de remlichtschakelaar kapot is, wil de automaat niet meer uit de parkeerstand. Een soort beveiliging, omdat het nu eenmaal gevaarlijk is om zonder remlichten te rijden. Bij een hybride met te weinig spanning in de accu kan een softwarestoring optreden. Daarvoor bestaat een ter plekke uit te voeren correctie.

Occasions Toyota Yaris

Audi A1 (2010 – 2019)

Ben je thuis met vier personen, dan is zo’n A1 te krap. De kofferbakinhoud laat met 267 liter ook te wensen over. Daarbij is de Audi stug geveerd; de keerzijde van een overigens uitstekende wegligging. Deze modelgeneratie was leverbaar met drie of vijf portieren. Bij een autobedrijf in Ulicoten staat voor € 14.950 een vijfdeurs 1.0 ’Sport’ (2016, 66.000 km).

Oordeel van de wegenwacht

Bij de 1.0 liter driecilinder benzinemotor wil de gasklep nog weleens voor problemen zorgen. Hierdoor valt er feitelijk niet meer met de auto te rijden. De Wegenwacht kent een truc om de betreffende motor toch te laten draaien, waardoor je er in ieder geval mee naar de garage kunt (voor een nieuwe gasklep).

Occasions Audi a1

Ons advies: tweedehands gezinsauto’s voor € 15.000

Niet iedereen koopt een gebruikte auto uitsluitend op rationele argumenten. Nuchter bezien, is de Toyota Yaris de beste auto van dit drietal. Op de markt voor occasions kom je vaak zo’n Yaris voor een prima prijsje tegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.