Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 29 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Formule 1 op de schop: ‘seizoenseinde in 2021 en korter raceweekend’

De Formule 1 overweegt om het seizoen door te trekken naar 2021. Ook is het een optie om de raceweekenden in te korten. Dat heeft Mattia Binotto, de teambaas van Ferrari, gezegd in gesprek met Sky Italia.

“We overwegen verschillende opties; denk bijvoorbeeld aan twee tot drie races in januari of het schrappen van vrije trainingen op de vrijdag”, zei Binotto. “Een waardige racekalender is van groot belang, niet alleen voor de sport en voor de show, maar ook voor de teams en de organisatoren. We hebben de FIA dan ook de volledige vrijheid gegeven om een schema samen te stellen waarmee we zo snel mogelijk weer kunnen gaan racen.”

Formule 1-kalender telde 22 wedstrijden

Het nieuwe raceseizoen begint normaliter half maart. Dit jaar werd de eerste race van het jaar, in Australië, op het laatste moment geschrapt. De eerste race die nu op de kalender staat is de Grote Prijs van Canada, die moet plaatsvinden op 14 juni.

Een beslissing over of het Formule 1-seizoen ook daadwerkelijk op 14 juni kan beginnen, moet binnen drie weken vallen. Na de afgelasting van de eerste acht wedstrijden, waaronder de GP op het circuit van Zandvoort, hoopt de koningsklasse van de autosport het verkorte seizoen in Montreal alsnog te starten.

“We zijn optimistisch, maar ook realistisch”, zei François Dumontier namens de lokale organisatie tegen website Motorsport-Total.com. “Als we in overleg met de Formule 1 en de bond FIA tot uitstel besluiten zal dat na Pasen zijn.” Dumontier denkt dan, wanneer de wedstrijd wel doorgaat, genoeg tijd te hebben het op een eilandje gelegen circuit in gereedheid te brengen. Een verschuiving naar het najaar ziet hij niet zitten: “Voor ons is het onmogelijk, eind oktober hier een race te houden. Dan is het te koud.”

Dutch Grand Prix op Circuit Zandvoort
Logo van de Dutch Grand Prix op Circuit Zandvoort. (Afbeelding: ANP/Remko de Waal)

De Formule 1-kalender telde dit jaar 22 wedstrijden, waarvan de grands prix van Australië, Bahrein, China, Vietnam, Nederland, Spanje, Monaco en Azerbeidzjan afgelast zijn afgelast dan wel uitgesteld vanwege het coronavirus. De organisatie hoopt nog 15 tot 18 races te kunnen plannen.

Technische hulp in strijd tegen virus

Zes renstallen uit de Formule 1, die al dan niet geheel in Engeland zijn gevestigd, hebben in de strijd tegen het coronavirus technische hulp aangeboden. Ze doen dit na een oproep van de Engelse premier Boris Johnson. Onder de teams bevindt zich Red Bull, waarvoor Max Verstappen rijdt.

De technische afdeling van de ploegen zijn in staat hulp te bieden bij het maken van beademingsapparatuur, waar een tekort aan dreigt nu het aantal patiënten blijft toenemen. Het gaat naast Red Bull om Mercedes, Racing Point, Haas, McLaren, Renault en Williams.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.