Autovisie
Autovisie Nieuws 19 mrt 2020

Grand Prix Zandvoort uitgesteld, tickets blijven geldig

De Grand Prix van Zandvoort in de Formule 1 is voorlopig uitgesteld. Dit heeft de overkoepelende organisatie FIA besloten vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Dezelfde beslissing is genomen voor de wedstrijden in Spanje en Monaco.

De race in Zandvoort zou vanwege het afgelasten van de races in Australië, Bahrein, Vietnam en China de eerste van het seizoen zijn geweest op 3 mei. “Vanwege de aanhoudende situatie van Covid-19 en na gesprekken met Formule 1 en de drie organisatoren is vandaag bevestigd dat de Formule 1 Dutch Grand Prix 2020 en de Grand Prix van Spanje en die van Monaco worden uitgesteld”, aldus de FIA.

Grand Prix Zandvoort later in het jaar

Alle partijen melden met elkaar te gaan samenwerken om een vervangende datum te vinden, later in het jaar. Dat is alleen mogelijk als de situatie verbeterd is, zegt de FIA. Er werd al geopperd om de zomerstop in de Formule 1 te gebruiken om races te plannen.

De Formule 1-race in Nederland staat voor het eerst sinds 1985 op het programma. Het circuit in Zandvoort onderging de afgelopen winter een forse gedaantewisseling. Er zijn onder meer twee zogeheten kombochten aangelegd, uniek voor de Formule 1. In de Hugenholtzbocht en de Arie Luyendijkbocht loopt het asfalt schuin omhoog, zoals op een wielerbaan. Ook de pitstraat, het rechte stuk met start en finish en de Tarzanbocht zijn grondig aangepakt.

Dutch Grand Prix op Circuit Zandvoort
Logo van de Dutch Grand Prix op Circuit Zandvoort. (Afbeelding: ANP/Remko de Waal)

Manager Verstappen: we moeten afwachten

Raymond Vermeulen, de manager van Formule 1-coureur Max Verstappen, heeft het uitstel zien aankomen. “Het is de nieuwe realiteit”, zei Vermeulen. “Wereldwijd gaan evenementen niet door. In de Formule 1 is het niet anders.”

Het seizoen zou eigenlijk afgelopen weekeinde in Melbourne zijn begonnen. Daarna stonden de grands prix van Bahrein, Vietnam en China op het programma die allemaal vanwege het coronavirus werden afgelast. “Natuurlijk vinden we het jammer”, zei Vermeulen.”Veel meer kunnen we er ook niet over zeggen. We zitten in hetzelfde schuitje als iedereen. We vernemen dit ook via een persbericht. Het is geen afstel, maar uitstel. Meer weten we ook niet. We gaan ervan uit dat de FIA en de organisatie van de Formule 1 de juiste beslissingen nemen. Het zijn moeilijke tijden maar we hopen dat we snel weer aan racen toekomen. Net als iedereen wachten we het af.”

Tickets blijven geldig

Kopers van tickets voor de Grote Prijs van Nederland op het circuit van Zandvoort horen zich geen zorgen te maken. “Bij uitstel blijven alle tickets geldig”, meldden de organisatoren van de race in Zandvoort al eerder. De FIA zegt dat voor de drie races gezocht wordt naar een vervangende datum later in het jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grand Prix Zandvoort uitgesteld, tickets blijven geldig
Sluiten