Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 13 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Ford Mustang ‘Bullit’ is duurste ‘Stang ooit

De Ford Mustang ‘Bullit’ is sinds dit weekend de duurste Mustang ooit. Bij de jaarlijkse veiling van Mecum in Kissimmee, Florida, tikte de nieuwe eigenaar een totaalbedrag van 3,7 miljoen dollar (ruim 3,3 miljoen euro) af.

Deze Mustang is naast de duurste al jaren de meest beroemde ‘Stang ooit. Hij schitterde namelijk in de legendarische actiefilm Bullitt, waar een andere legende Steve McQueen de hoofdrol in speelde. Hoogtepunt in die film is een lange achtervolging waarin McQueen in de betreffende Mustang door de straten van San Francisco scheurt. En ja, de acteur zat deels zelf achter het stuur! Het is daarom niet zo gek dat deze ‘Bullitt’ daarom de boeken in gaat als de duurste Mustang ooit. Toch is het verhaal achter die auto nogal opmerkelijk.

Familie-auto

Na de opnames van de film werd de auto verkocht aan Robert Ross, een werknemer van Warner Bros. Rechtsonder op de ruit zit er daarom nog altijd een parkeersticker van die filmorganisatie geplakt. Na Ross kwam de auto in handen van Frank Marranca, een detective die de auto in 1970 kocht. In 1974 zette hij de ‘Stang te koop in een uitgave van Road & Track, met daarbij de tekst: “1968 ‘Bullett’ MUSTANG driven by McQueen in the movie… Can be documented. Best Offer.”

Robert Kiernan kocht de auto uiteindelijk voor 6.000 dollar en maakte van de Mustang een familie-auto. Bijzonder, omdat de motor en ophanging voor de opnames van de film behoorlijk waren aangepast. McQueen probeerde in die periode meermaals de auto van Kiernan te kopen, maar dat lukte ‘m telkens niet. Zelfs toen hij een bedrag én een auto aanbood in ruil voor de Ford, hield Kiernan de deur dicht.

In 1980 ging de koppeling kapot, waardoor de auto in een garage werd gezet met net een ton op de teller. Pas na de eeuwwisseling en een aantal verhuizingen besloten Kiernan en zijn zoon Sean om de Mustang weer rijklaar te maken. Dat lukte niet, omdat Robert Kiernan ziek werd en uiteindelijk overleed. Pas in 2016 kwam Sean Kiernan in contact met Ford om de auto door een Mustang-expert te laten restaureren, in volledig originele conditie. In 2018 werd de legendarische en originele ‘Bullitt’ eindelijk weer aan het publiek getoond.

Jubileum

Toeval of niet, maar dat was precies vijftig jaar nadat de actiefilm op het witte doek verscheen. Ter gelegenheid van dat jubileum bracht Ford zelf ook een ode aan de hoofdrolspeler uit de klassieker van regisseur Peter Yates. Ook die auto werd natuurlijk uitgevoerd in Dark Highland Green. Onder de kap lag de bekende 5.0-liter V8, voor de gelegenheid opgevoerd tot 475 pk.

Terug naar de oude Mustang. Met een verkoopprijs van 3,3 miljoen euro is het de meest waardevolle Mustang uit de geschiedenis. Dat record neemt hij over van een Shelby GT500 uit 1967, die vorig jaar op dezelfde veiling voor bijna 2 miljoen euro werd verkocht. Een astronomisch bedrag, omdat een ‘normale’ Mustang uit deze tijd ongeveer een halve ton waard is. Deze Bullitt is bovendien helemaal niet in een uitmuntende conditie, zoals de foto’s aantonen. Maar dat maakt ‘m natuurlijk ook ontzettend authentiek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.