Autovisie
Autovisie Nieuws 14 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Doek gevallen voor Rolls-Royce Ghost

Een carrière van minimaal tien jaar is een Rolls-Royce niet vreemd, maar voor de Ghost houdt het bij exact tien jaar ook direct op. Momenteel is het allerlaatste exemplaar van de bestaande generatie onderweg naar de gefortuneerde koper.

 

Alweer eind 2009 nam de Ghost de Rolls-Royce in productie en de eerste exemplaren werden op de valreep van het jaar uitgeleverd. Sterker nog, Rolls-Royce verplichte zijn dealers om de auto’s direct af te nemen, zodat in december 2009 exact 200 exemplaren bij de dealers arriveerden en de fabrikant de omzet nog in het boekjaar 2009 kon meenemen. Zonder dat volume had de verkoop van Rolls-Royce in 2009 met dik 30% ingestort. Nu bleef de verkoopschade beperkt tot een daling van een 17%.

Rolls-Royce Ghost Zenith

Extended Wheelbase

De Ghost ontpopte zich direct tot het best verkochte model van Rolls-Royce. Dankzij de vierdeurs limousine steeg de verkoop van het merk, inclusief de Phantom, van 1000 in 2009 tot ruim 2700 in 2010 en groeide de afzet in de jaren erna verder, niet alleen door de toevoeging van de extended wheelbase-versie. Na een beperkte optische facelift in 2014 is nu de Ghost uit productie. De tweedeurs-derivaten Dawn en Wraith blijven in het programma, te meer de carrosserievarianten tezamen een relatief groot verkoopvolume genereren.

Ghost Zenith

De laatste Ghost was er een uit een serie van 50 stuks. Zoals de vorige generatie Phantom als Zenith het strijdtoneel verliet, zo is ook de afscheidseditie van de Ghost Zenith gedoopt. De rijk en luxe aangeklede uitvoering met unieke elementen als een gegraveerde Spirit of Ecstasy.

Rolls-Royce Zenith Ghost

 Aluminium spaceframe

Kort na de marktintroductie van de Ghost Series II is het ontwikkelingsteam begonnen met de opvolger. Als basis dient de fonkelnieuwe aluminium architectuur van de Phantom VIII, waarover ook de Cullinan beschikt. Anders dan de onderhuidse techniek zal het design nog heel dicht bij de huidige limousine blijven. Het lijnenspel oogt vertrouwd, al zijn alle platwerkdelen nieuw. De naam Ghost zal niet wijzigen, zo geeft de fabrikant aan.

Rolls Royce V12

Eindejaar bonus

Rolls-Royce start de productie van de in vijf jaar ontwikkelde Ghost halverwege dit jaar. De levering heeft nog voor het einde van het jaar plaats, zodat zakenmensen hun eindejaar bonus direct aan de nieuwe limousine kunnen spenderen.

Video Rolls-Royce Phantom VIII

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.