Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 13 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Aston Martin in gesprek met Chinese autofabrikant Geely voor aandeel’

Chinese autogigant Geely is naar verluidt bezig met de eerste stappen voor de koop van een groot aandeel in Aston Martin. Beide partijen bevestigen nog niets.

Aston Martin heeft het enorm zwaar op dit moment. Het bedrijf gaf onlangs weer een waarschuwing voor tegenvallende cijfers af. Daarnaast was het eerst stellig in het niet willen toelaten van investeerders, maar is het daarvan teruggekomen. Het bedrijf geeft nu openlijk toe dat het in gesprek is met potentiële geldschieters. Of miljardair Lance Stroll daar onderdeel van is, is nog onduidelijk. Het Chinese Geely lijkt in ieder geval een belangrijke partner te worden.

Due diligence

Volgens Reuters is de Chinese automaker nu ‘due diligence’ aan het doen. Dat wil zeggen dat het bedrijf aan het onderzoeken is tot hoever het veilig is om in Aston Martin te investeren. Dit leidt doorgaans tot een investering. Reuters probeerde verhaal te halen bij beide partijen, maar deze hielden de lippen stijf op elkaar. Wel liet de Britse autofabrikant weten dat het gesprekken voert met mogelijke investeerders. Het merk bevestigt niet of Geely daar onderdeel van is.

Geely zou mogelijkheden zien in het delen van technologie en platformen met hun eigen merk Lotus. Daarnaast zou Daimler, dat 5% van de aandelen van Aston Martin bezit, ook wel oren hebben naar samenwerking tussen Geely en de Britten. Niet heel gek, want Geely bezit bijna 10% van de aandelen van Daimler. Het is er dus bij gebaat als het iconische merk blijft bestaan en weer winst gaat maken.

Vijf euro

Berichten van de gesprekken met investeerders en specifiek het bericht dat Geely geïnteresseerd zou zijn in Aston Martin, deden het aandeel van de Britse sportwagenbouwer goed. De koers sprong met 11% omhoog, al zet het nog niet veel zoden aan de dijk. De prijs van een aandeel van Aston Martin kost nog steeds ongeveer vijf euro. Dat terwijl hij geïntroduceerd werd op 19 pond (€ 22,19).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.