Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 13 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Whatsappen met telefoon in houder niet minder gevaarlijk

Onderzoek wijst uit dat het bedienen van een telefoon terwijl deze in de houder zit net zo gevaarlijk is als wanneer men hem in de hand heeft.

In de categorie onderzoek waarvan we de uitkomst wel kunnen raden, hebben we vandaag onderzoek dat het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) heeft uitgevoerd. De stichting wilde graag weten of het nu echt veiliger is om met een telefoon in de houder deel te nemen aan het verkeer, of dat het in de hand houden van het apparaat echt gevaarlijker is. Dat onderzoek wijst nu uit dat het niet veel uitmaakt. Berichtjes sturen terwijl de telefoon tegen het dashboard of raam geplakt is, is nog steeds uiterst onverantwoordelijk en levensgevaarlijk. Om tot deze bevinding te komen deed het SWOV meerdere tests met meerdere mensen in een rijsimulator.

Veilig

“Vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid is appen op een telefoon die in een houder is geplaatst ook ongewenst. Enkel een verbod op het vasthouden van een telefoon geeft dan ook een verkeerd signaal naar de weggebruikers. Ten onrechte zou men hierbij kunnen denken dat appen met de telefoon in de houder wél veilig is,” aldus het SWOV.

En daar heeft de instelling natuurlijk een goed punt. Het probleem op dit moment is helaas dat de mobiele telefoon wettelijk gezien in een houder bedien mag worden. Dit omdat navigatie-apps veel via het apparaat gebruikt worden en de regering deze mogelijkheid niet wil afnemen. Een verbod op het bedienen van de mobiele telefoon in een houder gaat er dus niet komen.

Technologie

Ook zou een dergelijk verbod oncontroleerbaar zijn. De politie heeft nu al enorme moeite om vast te stellen of iemand met zijn telefoon bezig is, als ze daarnaast ook nog eens moeten gaat kijken wat voor apparaat er tegen de voorruit geplakt is, of welke app erop draait, wordt het letterlijk onmogelijk. Gelukkig is er technologie in gebruik genomen waarmee dienders makkelijker telefoongebruikers kunnen pakken. Deze komen in de vorm van speciale camera’s die het strafbare feit kunnen vaststellen. Helaas zijn er nog maar twee van deze camera’s in ons land.

De enige optie die het SWOV en VVN (Veilig Verkeer Nederland) nu dan ook zien is automobilisten duidelijk maken dat het appen met een mobiel ten alle tijden gevaarlijk is. Het wordt niet ineens veilig als je de telefoon in een houder plaatst. “Het moet weer normaal worden om niet elk moment van de dag bereikbaar te zijn. Als je een bericht leest of typt is de kans op een ongeval zes keer zo groot. Maak het jezelf dus gemakkelijk door de verleiding weg te halen. Zet je telefoon op ‘niet storen’ en onthoud dat het normaal is om onderweg even niet bereikbaar te zijn,” aldus VVN.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.