Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 1 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Politie voert flitsers in die mobiel gebruik achter het stuur herkennen

Met je mobiel achter stuur aan het verkeer deelnemen is niet alleen gevaarlijk, het is ook strafbaar. En de kans om hierop gepakt te worden stijgt vanaf vandaag weer een beetje, want de politie neemt twee flitsers in gebruik die herkennen of de automobilist met zijn telefoon bezig is terwijl hij aan het rijden is.

Slimme Camera

Met de komst van de smartphone en diens gebruik achter het stuur is het er niet bepaald veiliger op geworden op de Nederlandse wegen. Het is dan ook verboden om met de mobiel achter het stuur te zitten. Sterker nog, je mag niet eens met een elektronisch apparaat in de hand aan het rijden zijn. Dit omdat de politie enorme moeite heeft om te bepalen of het afleidende apparaat wel een mobiel is of niet. Ook is het voor de dienders sowieso erg moeilijk om automobilisten te betrappen op het gebruik van hun mobiel. Mede daardoor was de pakkans voor deze overtreding ook altijd erg laag. in 2018 werden 80.000 mensen betrapt en beboet.

Appen

Maar vorig jaar was daar ineens de camera die alles moest gaan verbeteren. Deze flitser kon door de voorruit naar binnen loeren en bepalen of de automobilist liever zat te appen dan dat hij op de weg aan het letten was. Het ging destijds nog om een test. Hierbij kwamen ook wat problemen rondom persoonsgegevens naar boven, maar die zijn nu allemaal opgelost. De camera is dus door de test gekomen en wordt vanaf vandaag officieel ingezet door de politie.

De camera werkt als volgt. Door speciale software kan de camera herkennen of de automobilist bezig is met een apparaat. Als dit het geval is, dan maakt hij een foto en wordt deze als vermoedelijke overtreding doorgestuurd naar iemand van vlees en bloed. Deze persoon controleert de foto en oordeelt of er inderdaad een overtreding heeft plaatsgevonden of niet. Als het wel zo is, dan wordt er een boete opgestuurd, als het niet zo is, dan wordt de informatie direct gewist.

Twee

Vanaf vandaag zijn er twee te vinden langs het Nederlandse asfalt. De politie vertelt niet precies waar ze geplaatst worden, want het gaat om mobiele flitsers. Voor nu is het de bedoeling dat automobilisten ze vooral tegen komen langs snelwegen van het land en op overige wegen in de regio Utrecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.