Deze beroemde én onbetrouwbare TV-auto staat weer te koop

Bij het zien van de eerste generatie Ford GT komen waarschijnlijk allerlei verschillende beelden naar voren. Liefhebbers van het oude Top Gear zullen mogelijk ook de haat-liefde-verhouding tussen Jeremy Clarkson en zijn supercar herinneren. De twee nemen nu echter afscheid van elkaar.

Wie Top Gear nog een beetje in z’n geheugen heeft zitten, herinnert zich de Ford GT van Jeremy Clarkson goed. De anchorman van de show bestelde ten tijde van de marktintroductie van het model een exemplaar, maar dat bleek niet de beste keuze.

Afbeelding: GT 101

Problemen

De auto van Clarkson, waarvoor hij heeft liggen smeken bij Ford, bleek destijds namelijk een recalcitrante puber. Elke week kwam er wel een probleem bij, van het alarmsysteem dat zonder enkele reden begon te loeien tot een falende startonderbreker. Clarkson, die in de weken vóór de levering van de GT op hilarische wijze de producten van Ford ophemelde, stuurde de supercar al na een maand weer terug naar Ford. Hij kocht de auto uiteindelijk, maar verving ‘m later al snel weer door een Lamborghini Gallardo. De GT moest het veld ruimen van zijn vrouw, die bij hem thuis de broek aan heeft.

Vanaf dat moment kwam de Ford GT in handen van een particulier, die ‘m in 2017 weer van de hand deed. Inmiddels is de derde eigenaar ook klaar met de auto. De Britse specialisten van GT 101 verkopen de GT nu, voor een bedrag van 270.000 pond. Da’s omgerekend ruim 316.000 euro.

Afbeelding: GT 101

Niet helemaal origineel

Voor dat geld krijg je dus een Ford GT die door Clarkson himself is samengesteld, al is er in de tussentijd wel iets veranderd aan de supercar. De andere twee eigenaren hebben de auto bijvoorbeeld voorzien van een Accufab X Pipe-uitlaat en adaptieve wielophanging van KW. De originele onderdelen zijn wel behouden gebleven, dus wie ‘m in originele Clarkson-staat wil terugbrengen, heeft geluk. Er staan bovendien slechts 24.454 mijlen op de teller, die er overigens bijna allemaal door de twee latere eigenaren zijn opgezet.

Afbeelding: GT 101

Overigens moet je de Ford GT niet zien als een mislukking. Integendeel zelfs. Eerder dit jaar brachten we ‘m samen met z’n voorganger, de legendarische GT40, en z’n opvolger. Geniet hieronder van drie generaties supercars van Ford.

Reageer op artikel:
Deze beroemde én onbetrouwbare TV-auto staat weer te koop
Sluiten