Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 9 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Ford GT duikt opnieuw z’n rijke verleden in

De Ford GT is aanbeland in z’n laatste productiejaar, en dus ziet de fabrikant ruimte voor een speciale editie. Dit is de Alan Mann Heritage Edition.

De geschiedenis van de Ford GT(40) is een rijke. Een heel rijke. De GT40 is een van de meest iconische auto’s uit de historie en dat is heerlijk voor de fabrikant. Die heeft namelijk een enorm dik geschiedenisboek om met actiemodellen naar te verwijzen. Van de GT-modellen verschenen dan ook allerlei bijzondere en unieke varianten. Daar voegt Ford er voor het laatste productiejaar van de GT weer een aan toe.

De laatste ronde: Ford GT nog beschikbaar voor laatste jaar

Aluminium

Het gaat om de Alan Mann Heritage Edition en dat is, zoals de naam al verraadt, een ode aan Alan Mann Racing. Dat was een van de renstallen die experimenteerden met de eerste generatie Ford GT40, om op die manier succes te hebben op Le Mans. Alan Mann Racing gebruikte lichtgewicht materialen (zoals een aluminium carrosserie) voor de AM GT-1, waarvan het er twee bouwde. Zonder succes overigens, want de auto’s van Alan Mann Racing wonnen geen enkele race. Ford zelf lukte dat wel, met dank aan het werk dat het raceteam van Alan Mann had uitgevoerd omtrent het gebruik van andere materialen.

Uniek voor die AMR-auto’s was de livery, waarin de kleuren rood en goud domineerden. Die keren begrijpelijkerwijs dan ook terug op deze gelimiteerde editie van de huidige Ford GT. De hypercar draagt daarnaast racestrepen, alsmede het getal 16 dat óók op de GT40’s uit de jaren 60 stond.

Dit unieke Ford-trio is al sinds de jaren 60 dé nachtmerrie voor Ferrari

3,5-liter V6

Het koolstofvezel is op tal van punten zichtbaar, zoals in de 20-inch wielen, splitter, spiegelkappen en diffuser. De Brembo-remmen zijn in zwart uitgevoerd en bevatten rode elementen. Gouden wielen, zoals de Alan Mann-auto’s wel hadden, keren niet terug op het moderne icoon. Het interieur zit wel vol met carbonkleurige, rode en gouden details. Op technisch vlak verandert er overigens niets aan de Ford GT. Het betekent dat de 3,5-liter V6 met twee turbo’s nog altijd 660 pk levert.

Word je wel warm van deze Alan Mann Racing-uitvoering? Jammer, want een Ford GT kopen is niet zo makkelijk. De fabrikant kiest de kopers voor deze speciale uitvoering zelf uit. De gelukkigen kunnen aan het eind van dit eerste kwartaal hun auto’s in ontvangst nemen.

Ford haalde dit heritage-trucje al vier keer eerder uit. De meest recente knipoog naar het oermodel was de GT ’66 Daytona Heritage Edition uit 2021. Een jaar eerder lanceerde Ford de GT ’69 Gulf Livery Heritage Edition. Slechts 50 stuks kwamen beschikbaar. In 2019 verscheen eveneens vijftig maal de GT ’68 Gulf Livery Heritage Edition, terwijl van de 2018 Ford GT ’67 Heritage Edition slechts 39 stuks werden gemaakt. De 2017 Ford GT ’66 Heritage Edition is met een oplage van 27 stuks nog exclusiever. Hoeveel exemplaren Ford van deze Alan Mann-editie gaat bouwen, is niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.