Autovisie
Autovisie Nieuws 5 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Ford Exit Warning waarschuwt voor aanstormende fietsers

Wie is als fietser niet bang voor een automobilist die net voordat je passeert plotseling een portier opent? Verschillende autobouwers willen die angst bij fietsers en gebruikers van een step wegnemen en komen met een waarschuwingssysteem. Ford sluit zich nu bij het rijtje aan en werkt aan Exit Warning.

De autobouwer experimenteert momenteel met zichtbare en hoorbare signalen wanneer het systeem detecteert dat bij het openen van het portier een botsing mogelijk is. Het hoorbare deel is duidelijk, want dat zijn akoestische signalen. Voor de zichtbare waarschuwing heeft Ford een knipperlicht aan de binnenzijde van de beide buitenspiegels aangebracht. Op het moment dat de auto geparkeerd staat en de inzittenden de deurontgrendeling beweegt, treedt Exit Warning in werking. Dan klinkt een waarschuwingsgeluid en knippert de buitenspiegel om zo de inzittende te waarschuwen voor een dreigende botsing. In noodgevallen kan de techniek overruled worden.

Deurpaneel

Ford is niet de enige autobouwer die aan een dergelijk fietswaarschuwingssysteem als Exit Warning werkt. Momenteel heeft Audi al een voorziening beschikbaar op de elektrische E-tron. Wanneer een geparkeerde Audi een fietser ziet aankomen en bijvoorbeeld de achterpassagier zijn deur wil openen, blokkeert de deur totdat de tweewieler voorbij is. Seat presenteert op zijn nieuwe Leon een soortgelijk systeem. Bij de Spaanse middenklassers is het waarschuwingssysteem in het deurpaneel verwerkt.

Beschikbaar

Ford geeft aan dat Exit Warning ook voor naderende motorrijders werkt. De techniek bevindt zich nog in de testfase. Wanneer de Amerikanen de technologie vrijgeven is nog niet bekend, evenmin op welke auto en op welk continent het systeem als eerste beschikbaar komt.

Koreaanse taxi’s

Dergelijke systemen als Exit Warning zijn juist handig voor personen die achterin zitten en geen buitenspiegel hebben om in te kijken voordat ze uitstappen. In Zuid-Korea beschikken taxi’s over een klein spiegeltje op de B-stijl waarin klanten kunnen kijken voordat ze het portier openen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.