Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 5 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Toyota houdt Genève-primeur Yaris cross-over “weken of maanden” vast

De Autosalon van Genève 2020 mag dan geen doorgang vinden, de deelnemende automerken onthulden hun primeurs via internet. Toyota echter niet. De Japanners houden hun productnieuws nog enige tijd vast.

Volgens het autovakblad Automotive News Europe zal Toyota het doek van zijn Genève-primeur pas over enkele weken of zelfs maanden laten zien. Bugatti was eveneens van plan om zijn Chiron Pur Sport niet meteen via internet vrij te geven. Maar omdat een journalist het embargo schond en foutieve informatie het internet bereikte, besloot Bugatti om de nieuwe hypercar toch zelf vrij te geven.

Toyota houdt zijn nieuwe model dus onder de pet. De Japanners wilden de Geneefse autoshow aangrijpen om een crossover op basis van de Yaris te onthullen. Met het model verrijkt het merk zijn leveringsprogramma en bouwt het de SUV-familie aan de onderzijde uit. Als basis dient de Yaris, waarnaar de crossover ook wordt vernoemd, en dat betekent een aangepaste bodemsectie van TNGA. De fabrikant gebruikt die architectuur voor bijna al zijn nieuwe modellen. De volgende Yaris, die deze zomer de showrooms binnenrijdt, beschikt eveneens over dat platform. Het is lichter en stijver dan voorheen en zorgt voor een lager zwaartepunt.

toyota yaris cross 2020

Yaris Cross

Op de bodemsectie zet Toyota volgens insiders een scherp gelijnde vijfdeurs koetswerk. Het ontwerp volgt de nieuwe designfilosofie die is ingezet met onder andere de C-HR en Corolla en nu wordt gevolgd door de Yaris en de Yaris-crossover. Op basis van de eerste teaserfoto’s kun je stellen dat de auto niet de Yaris Cross is, zoals die eind vorig jaar in Azië is gepresenteerd en hier staat afgebeeld. Dat model heeft een bodemvrijheid van 19 cm, wat 3 cm meer is dan die van de vijfdeurs Yaris. De auto heeft tevens afwijkende veren en dempers en staat op speciale wielen en heeft een opgeleukte carrosserie-aankleding.

Valenciennes

Toyota heeft nog ruim de tijd om de onthulling te plannen, al wordt momenteel in het Franse Valenciennes hard gewerkt om de productielijn in orde te brengen. De verkoop van de Europese Yaris Cross, een aanduiding die zowel in Azië en Europa is gedeponeerd, moet in 2021 van start gaan.

toyota yaris cross 2020

Coronavisus velt Autosalon van Genève

De Geneva Motor Show 2020 werd geannuleerd, nadat de Zwitserse overheid beursorganisatoren verbood om evenementen met meer dan 1000 beoogde bezoekers te houden. Het besluit volgde kort nadat het coronavirus Zwitserland bereikten en in Noord-Italië snel verspreidde. Voor de 2020-editie van de Autosalon van Genève komt geen nieuwe datum. Volgens de organisatie is dat onmogelijk te regelen. De eerstvolgende show is in maart 2021.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.