Remco Slump
Remco Slump Nieuws 19 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Exclusief! Bugatti komt na 100 jaar met een opvolger van de Royale

Bugatti is niet langer in handen van de Volkswagen Group. De Kroatische elektropionier Mate Rimac zwaait er de scepter. Tegenover Autovisie sprak hij over de toekomst van Bugatti. Het meest opmerkelijke nieuws: Rimac wil de aristocratische Bugatti Royale terug.

Volgens Mate Rimac is het niet moeilijk om Bugatti en Rimac van elkaar te laten verschillen. “Rimac is heel geeky. Jong, gek en wild. Bij Bugatti gaat het meer over heritage. Het is een aristocratisch merk. Je bent geen hooligan of een drugsbaas als je in een Bugatti rondrijdt. Een Bugatti is ook meer analoog, als een Zwitsers uurwerk.”

Tienjarenplan voor Bugatti

Rimac heeft al een tienjarenplan klaarliggen voor Bugatti, maar in detail treden wil hij daarover niet. Wel vertelt hij dat er na de Mistral nog één one-off komt op basis van de Chiron. Daarna is het over en uit voor de 8,0-liter W16 met vier turbo’s. “Peak engine, noem ik het, maar ik ben er toch niet helemaal tevreden over. De vier turbo’s halen het geluid weg.”

V10 voor Chiron-opvolger

De opvolger van de Chiron, krijgt dan ook geen turbochargers meer. Rimac wil ze vervangen door een hybride-systeem, om de prestaties op te krikken, maar ook om een indrukwekkend uitlaatgeluid te waarborgen. Wat voor motor voor de W16 in de plaats komt, vertelt Rimac niet, maar hij geeft duidelijke hints in de richting van een hoogtoerige V10.

Vrij naar Bugatti: ‘Ga weg met je elektrische auto’s en suv’s!’

“De opvolger van de Chiron wordt helemaal nieuw, ieder boutje en moertje. Dat is weliswaar niet de meest efficiënte manier van een auto ontwikkelen, maar ja … ik ben een perfectionist. Bovendien wil ik mijn leven niet besteden aan het voortborduren op iets wat al bestaat.”

Nieuwe Bugatti Royale

Rimac wil zich met Bugatti richten op coachbuilding, nóg meer dan nu al het geval is. Ook komen er andere modellen dan alleen een nieuwe Chiron. “Ik zit te denken aan een luxemodel”, zegt Rimac, “een nieuwe Royale, zo je wilt. Dat was een technologisch hoogstandje in 1928, met zijn achtcilinder lijnmotor en 24-inch wielen. Een ruimteschip in die tijd.”

Van de Royale zijn tussen 1927 en 1933 zeven exemplaren gebouwd. Het model was bijna 6,5 meter lang en woog meer dan 3100 kilo. Ettore Bugatti hoopte er vijfentwintig te kunnen verkopen, maar door de wereldwijde recessie lukte dat niet. Hij gebruikte de motor uit de Royale voor een nieuwe locomotief voor de Franse spoorwegen en wist zo toch nog winst te maken op het project.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.