Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 23 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk: komende jaren geen verkoop aandelen Tesla

Tesla-topman Elon Musk heeft beloofd om het komende jaar geen aandelen van het elektrische-automerk te verkopen. Ook in 2024 zal dat waarschijnlijk het geval zijn, zei Musk tijdens een audiosessie op het socialemediaplatform Twitter, eveneens zijn eigendom.

Musk verkocht dit jaar nog voor miljarden dollars aan Tesla-aandelen, in totaal vier keer. Dat deed hij ondanks eerdere beloftes om geen aandelen van Tesla meer van de hand te doen.

Verkoop Tesla-aandelen kwam ‘ten goede’ aan Twitter

De opbrengst van de verkopen kwam onder andere ten goede aan de overname van Twitter, waar Musk 44 miljard dollar (omgerekend zo’n 41 miljard euro) voor neerlegde. Onder meer door die verkoop kelderde de marktwaarde van Tesla, tot onder de grens van 400 miljard dollar op donderdag. In november vorig jaar was het autobedrijf nog iets meer dan 1200 miljard dollar waard.

Tesla Full Self-Driving
(Afbeelding: Unsplash) (Afbeelding: Unsplash)

De Fransman Bernard Arnault heeft Musk inmiddels opgevolgd als rijkste man ter wereld. Hij is eigenaar van luxeconcern LVMH, dat modehuizen als Louis Vuitton, Christian Dior en Fendi bezit, maar ook diverse drankmerken als champagnehuis Moët & Chandon en cognacmerk Hennessy.

Teruglopende vraag

Tesla kampt met een teruglopende vraag naar zijn dure elektrische auto’s, onder meer door de hoge inflatie. Maar het bedrijf heeft ook last van de toegenomen concurrentie nu steeds meer traditionele automakers met elektrische modellen komen. Zo zijn er veel Chinese concurrenten bijgekomen afgelopen jaar en staan ook de andere Aziatische, Europese en Amerikaanse fabrikanten niet stil fabrikanten.

Belastingplan 2023: dit kost benzine en belasting volgend jaar

De teruglopende vraag naar Tesla’s huidige modellen staat trouwens haaks op de vraag naar bijvoorbeeld de Cybertruck – die nog steeds niet in productie is. Het is zelfs zo dat je als Nederlander de Cybertruck niet mag bestellen. Dit komt door de gigantische wachtrij. Elon Musk beweerde in 2019 dat 200.000 mensen de bolide reserveerde door 100 euro over te maken. Bij de laatste reserveringscijfers, die de CEO liet weten (juni 2020), was het aantal klanten in de wachtrij meer dan 650.000.

Topsnelheid en 0-200 km/h – Hoe snel is de Tesla Model X Plaid écht?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.

Reageer op artikel:
Elon Musk: komende jaren geen verkoop aandelen Tesla
Sluiten