Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 23 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Toyota CEO: Elektrische auto’s niet dé oplossing, ‘CO2 is de vijand’

Elektrische auto’s zijn sneller, schoner, vloeiender en stiller. Velen denken dan ook dat EV’s de toekomst zijn. Toch zegt de CEO van Toyota Akio Toyoda dat een ‘stille meerderheid’ van de auto-industrie zich afvraagt of EV’s de enige weg vooruit zijn.

Wat Toyoda in het gesprek met The Wall Street Journal duidelijk probeert te maken, is niets nieuws. Volgens de CEO vraagt een meerderheid van de mensen binnen de auto-industrie zich af of elektrische auto’s echt de enige opties en de juiste optie zijn – op dit moment.

Elektrische auto’s vooralsnog niet de CO2-oplossing volgens Toyota

“Om klimaatneutraliteit te bereiken, moeten we onthouden dat CO2 de echte vijand is, niet een bepaalde aandrijflijn”, zegt de CEO van Toyota. “En eerlijk gezegd zijn BEV’s (Battery Electric Vehicles) niet de enige manier om de wereldwijde doelstellingen voor klimaatneutraliteit te bereiken.”

Toyota, Akio Toyoda, elektrische auto's, auto, co2, Toyota Mirai
De Toyota Mirai is een waterstofauto voorzien van brandstofcel. (Afbeelding: Toyota)

Toyoda geeft aan dat zijn merk niet enkel voor de EV kiest. EV’s, (plug-in) hybrides, en waterstofauto’s met een brandstofcel zijn allemaal CO2-reducerende keuzes. Op al deze aandrijflijnen zet Toyota dan ook in. “Verkoop van elektrische auto’s is niet de enige manier om klimaatneutraliteit te bereiken.”, benadrukt hij. Het juiste antwoord op het CO2-vraagstuk is volgens de Japanner nog niet gevonden. Totdat er een manier is om volledig klimaatneutraal te rijden en produceren, is het onhandig om aandrijflijnen die niet erg milieubelastend zijn uit te sluiten.

Regelgeving rondom EV’s

Hoewel Toyota stelt dat EV’s slechts een van de oplossingen is om in de toekomst CO2-neutraal te rijden, zijn er veel wetten en regels die autokopers nu al stimuleren om een elektrische auto te kopen.

Nieuwe Hyundai Kona: wordt dit de bestverkochte elektrische auto?

In Nederland betaal je bijvoorbeeld tot en met 2024 geen wegenbelasting voor een EV. Bovendien zijn elektrische auto’s vrijgesteld van BPM en betaal je voor een EV minder bijtelling. Klik hier om alle belastingregels omtrent autorijden van 2023 te lezen.

Dit is hoe duur je benzine wordt na de CO2-taks

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.