Autovisie
Autovisie Nieuws 25 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Ford geeft geen vervolg aan de Mondeo, einde aangekondigd

Het was te verwachten. Nadat in de Verenigde Staten al het einde van de Amerikaanse Mondeo werd aangekondigd, valt ook in Europa het doek voor de grote middenklasser. De autobouwer houdt het model nog een klein jaar in het leveringsprogramma.

De Mondeo is dus aan zijn laatste jaar begonnen. Daarmee is het einde van de grote middenklasser in zicht, want de Amerikanen plannen geen opvolger. Ford laat het D-segment echter niet los. Het zal een SUV/crossover met een ander naamplaatje dan tot nu toe werd gebruikt in het segment lanceren.

Vier generaties Mondeo

De Mondeo maakt deel uit van een decennialang gevoerde productlijn. De huidige editie verscheen in 2014 op de markt, maar de oorsprong van de Mondeo-familie heeft in 1993 plaats. Toen kwam als vervanger van de twee generaties Sierra een nieuwe grote middenklasser uit. Het model kreeg een andere naam om het mondiale karakter van het product te benadrukken. Uiteindelijk verschenen er vier edities onder de Mondeo-aanduiding. De Amerikanen plakten meer dan vijf miljoen maal het naamplaatjes achterop een Ford.

Ford Mondeo Hybrid

Einde van traditionele koetswerkvormen

Voor de Amerikaanse markt kondigde Ford al geruime tijd geleden aan dat het van de traditionele personenauto’s afstapt. De consument in dat continent stapt van sedans over in SUV’s en crossover. Ford volgt die de kopersgroep. Ook in Europa is die ontwikkeling gaande. De autobouwer geeft aan dat sinds 1982, toen het merk de Sierra als opvolger van de hoekige Taunus lanceerde, de marktvraag naar sedans en stationwagons in het Europese D-segment met 80% is gedaald.

Galaxy en S-Max

Ford bouwde de Mondeo voor de Europese markt in eerste instantie in het Belgische Genk. Toen de Amerikaanse autobouwer die fabriek sloot, werd de productie verplaatst naar Spanje. In die faciliteit maakt Ford momenteel onder andere ook de Galaxy en S-Max. De twee ruimtewagens zijn beide gebaseerd op de Mondeo. Maar ondanks dat voor de Mondeo het eind in zicht is, gaat Ford onveranderd door met de Galaxy en S-Max. In Nederland staan de twee echter al geruime tijd niet meer op de prijslijst. Volgens de importeur hebben de twee een negatieve invloed op de gemiddelde CO2-waarde van het merk en is de vraag naar de ruimtewagens gering.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.