Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 25 mrt 2021

Gegevens miljoenen automobilisten te koop, mogelijk grootste datalek ooit

De gegevens van miljoenen Nederlandse autobezitters worden momenteel te koop aangeboden. Het is mogelijk een van de grootste Nederlandse datalekken ooit. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS, dat de informatie op een forum tegenkwam.

Het gaat om prive-adressen en telefoonnummers die in handen zijn van criminelen. Die hebben ze gestolen bij RDC, een bedrijf dat ict-diensten aan autogarages aanbiedt. Volgens de NOS gaat het om herleidbare gegevens van 7,3 miljoen personen, waarbij het mogelijk is dat dezelfde mensen een aantal keer in de lijst voorkomen. Er zouden 2,5 miljoen e-mailadressen aanwezig zijn. Als dat waar is, spreekt de NOS over ‘een van de grootste Nederlandse datalekken ooit’.

RDW

RDC is voor velen waarschijnlijk een bekende partij. Het biedt ict-diensten aan onder andere autogarages, importeurs en verzekeringsbedrijven aan. De organisatie ontvangt ook informatie van de RDW, die de voertuigadministratie in ons land regelt.

Het is voor de organisatie nog een raadsel hoe het heeft kunnen gebeuren. Een woordvoerder laat weten dat het onderzoek naar het datalek nog in volle gang is. Ook is al melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens, zo laat het bedrijf weten. Het is vooralsnog ook onduidelijk om welke data het precies gaat. De NOS schrijft dat het gaat om oudere data die mogelijk al langer geleden is gestolen, en nu pas wordt aangeboden. RDC meldt niets te weten van een recent lek en schrijft op de website dat het waarschijnlijk gaat om data uit september 2018 t/m januari 2019.

Verouderde gegevens

NOS benaderde dit weekend (anoniem) de criminelen, die 35.000 euro voor de gegevens vragen. Het Nederlandse medium verkreeg na het melden van interesse al de gegevens van 58.000 Amsterdammers als ‘voorproefje’. Een deel van de gegevens die de NOS in handen kreeg was al verouderd, omdat sommige auto’s van die lijst al niet meer in gebruik zijn. De persoonsgegevens zoals huisadressen en telefoonnummers kunnen uiteraard nog wél kloppen. NOS laat weten dat de bewuste data zo snel mogelijk weer wordt verwijderd.

Dergelijke data is om meerdere redenen interessant voor criminelen. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld bepaalde dure voertuigen makkelijker lokaliseren om hun slag te slaan. De persoonsgegevens zijn voor criminelen juist weer interessant om mensen gericht te kunnen benaderen, bijvoorbeeld door het uitvoeren van de inmiddels veelvoorkomende Whatsapp-fraude, waarbij mensen zich voordoen als bekenden van het slachtoffer en op die manier geld ontvangen.

Contact RDC

Wie vragen heeft over de situatie, kan de RDC bellen: 020 – 644 55 53.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gegevens miljoenen automobilisten te koop, mogelijk grootste datalek ooit
Sluiten