Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 14 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Eerste elektrische Maserati laat zich stiekem zien

De elektroplannen van Maserati worden steeds wat concreter. Vandaag laat de Italiaanse autobouwer officieel doch stiekem de eerste beelden van de elektrische GranTurismo zien.

Stiekem, omdat de auto – uiteraard – nog een camouflagepak draagt. De nieuwe GranTurismo heeft de productiefase dan ook nog niet gehaald, want Maserati is momenteel druk bezig met het testen van de nieuwe GT. Het wordt de eerste auto van de Italianen met een volledig elektrische aandrijflijn, al zal-ie ook met V6 in de neus op de markt verschijnen.

Cabrio en coupé

De nieuwkomer verschijnt in 2022 op de markt, zoals Maserati eerder al aangaf. Het Italiaanse merk zal binnenkort eerst de coupé tonen, maar laat binnen afzienbare tijd ook een GranCabrio zien.

Wat aandrijflijn betreft blijft het nog even gissen, al zal de GranTurismo techniek gebruiken die is afgeleid van de MC20. Die sportcoupé, die dit jaar op de markt verschijnt, zal namelijk ook als elektromodel verkrijgbaar zijn. En over die auto heeft Maserati al wel het een en ander verteld. Vorig jaar liet de autobouwer weten dat die elektro-MC20 een batterij met een capaciteit van ’90 tot 100 kWh’ krijgt, goed voor een bereik van zo’n 380 kilometer.

Maserati deelt ook eerste details van volledig elektrische MC20

Vermogen elektrische GranTurismo

Hoeveel vermogen de elektromotoren in de MC20 samen zullen leveren, is nog onbekend. Wel durfde Maserati vorig jaar al iets over prestaties te zeggen. De standaardsprint naar de 100 km/h zou in ‘minder dan 3 seconden’ geklaard zijn, terwijl de 200 km/h binnen 8,5 seconden wordt aangetikt.

De elektrische MC20 verschijnt net als de elektrische GranTurismo volgend jaar. Naar verwachting zal eerst de GT zijn opwachting maken, gezien de autobouwer die auto nu als ‘de eerste Maserati met een 100% elektrische aandrijflijn’ bestempelt. Dat de twee auto’s aan elkaar verwant zijn, blijkt ook uit het uiterlijk van de GranTurismo. Zo komt de vormgeving van het front op het eerste oog overeen met het ontwerp van de MC20, met name door de vorm en positionering van de lichtunits.

Toekomst Maserati

Er staat binnenkort echter nog meer te gebeuren voor Maserati, want de Grecale maakt zich ook op voor z’n debuut. Dat is een compacte SUV die onder de reeds bekende Levante komt te staan. Ook die auto zal Maserati met een elektrische aandrijflijn leveren.

Alle nieuwe Maserati’s tot 2025, groei naar 75.000 auto’s per jaar

Een jaar later, in 2023 dus, stelt Maserati dan een nieuwe Quattroporte voor, waarna ook een nieuwe Ghibli volgt. In totaal zullen er dan zes productielijnen actief zijn, waardoor de Italianen zo’n 75.000 auto’s per jaar willen bouwen. Daartoe maakt de autobouwer gebruik van vier verschillende fabrieken. De MC20 en GranTurismo zien in Modena het levenslicht. Uit Casino komt de Glecale. De Ghibli en Quattroporte blijven uit Grugliasco komen en de Levante arriveert uit Turijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.