Autovisie
Autovisie Nieuws 31 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Duik in de prijslijst: de Toyota GR86

Eindelijk heeft de Toyota GR86 de oversteek gemaakt naar Europa. Heb je interesse, dan moet je ook nog snel zijn. Het model blijft hier maar twee jaar leverbaar. We nemen dus snel een duik in de prijslijst en stellen ons ideale exemplaar samen.

Het is een auto waar liefhebbers naar hebben uitgekeken: de nieuwe Toyota GR86. Het is de directe opvolger van de GT86 en hoewel de auto op verschillende punten is verbeterd, is gelukkig ook zo veel mogelijk bij het oude gebleven. Dat betekent ouderwets genieten van een natuurlijk aangezogen motor, achterwielaandrijving én nog altijd een handbak.

Korte carrière voor Toyota GR86

We konden al tot twee keer toe ervaren dat je met de Toyota GR86 nog ouderwets rijplezier beleeft, maar nu is de auto eindelijk ook daadwerkelijk te bestellen. Zoals gezegd moet je bij interesse wel snel zijn, want de Europese carrière van de Toyota GR86 is maar kort. In 2024 verdwijnt hij namelijk alweer uit het aanbod. Dat heeft te maken met nieuwe regelgeving. Niet alleen worden de eisen aan de gemiddelde CO2-uitstoot van het modellenaanbod van een merk verder aangescherpt, ook zijn vanaf dat jaar een aantal extra rijhulpsystemen verplicht. Twee eisen waar de GR86 niet aan kan voldoen… Overigens is de auto net als de vorige generatie ook leverbaar als Subaru BRZ, maar die komt sowieso al niet meer naar Europa.

Ideale Toyota GR86 samenstellen

Haast is dus geboden, dus we gaan snel ons ideale exemplaar samenstellen. Er is keuze uit twee uitvoeringen: de Pure en de Premium. Zoals die namen al doen vermoeden, biedt de een wat meer luxe dan de ander.

Standaard is de Toyota GR86 voorzien van onder meer 17-inch lichtmetalen velgen, led-koplampen, met leder bekleed stuurwiel (overige bekleding stof), stoelverwarming, automatische airco, cruise control, een 7-inch digitaal instrumentarium en een 8-inch beeldscherm voor het infotainment. Opmerkelijk genoeg is ook een elektrisch te bedienen achterklep standaard aanwezig.

De Premium heeft onder meer 18-inch lichtmetaal, halflederen bekleding, aluminium pedalen en dodehoek- en parkeerassistenten. Kies je voor de automaat, dan krijg je daar nog wat extra assistentiesystemen bij in de vorm van een Pre-Collision System met noodstopfunctie, adaptieve cruise control, rijstrookassistent en automatisch grootlicht.

Aandrijflijn Toyota GR86

Die automaat brengt ons bij de aandrijflijn. Ook bij de Toyota GT86 ligt voorin een viercilinder boxermotor, met een inhoud van 2,4 liter, met een vermogen van 172 kW (234 pk) en een koppel van 250 Nm. De aandrijving gaat altijd naar de achterwielen, naar keuze via een handgeschakelde zesbak of een zestrapsautomaat. De handgeschakelde versie is fractioneel sneller, met een 0-100-tjd van 6,4 seconden en een topsnelheid van 226 km/u. Met automaat duurt de sprint 6,8 seconden, met een top van 216 km/u.

Prijzen Toyota GR86

Kost dat allemaal? De Toyota GR86 is leverbaar vanaf 61.990 euro in Pure-uitvoering. De Premium kost minimaal 65.490 euro, of 66.990 euro met automaat. Helaas, zo’n pure sportauto blijft in Nederland een kostbaar verhaal… Wij willen onze sportauto ook zo puur mogelijk, dus het wordt de Pure.

Exterieuraankleding

Opmerkelijk is dat Toyota voor de GR86 geen standaard carrosseriekleur hanteert. Iedere kleurkeuze heeft een meerprijs. De voordeligste optie is zilver metallic, voor 995 euro. Iedere andere carrosseriekleur kost 1.395 euro en dan heb je keuze uit de metallickleuren zwart, rood en donkergrijs, niet-metallic lichtblauw, of juist witte of donkerblauwe parelmoerlak. Wij gaan voor die laatste.

Wielkeuzes zijn er niet. Beide uitvoeringen hebben één modelspecifiek velgtype, in dit geval dus dit 17-inch lichtmetaal.

Interieuraankleding

Ook bij deze stap zijn we snel klaar, want de zwarte stoffen bekleding is de enige mogelijkheid.

Losse opties

De optielijst is ook al kort, want daar staan alleen de accessoires op die je voor iedere Toyota kunt bestellen. Laten we dan de ProTect interieur- en velgbescherming maar aanvinken (resp. 113 en 401 euro), zodat onze GR86 langer mooi blijft. Accessoires als boodschappenkratten, dakkoffers en fietsendragers geloven we allemaal wel voor onze sportcoupé.

Toyota GR86 zelf samenstellen

Zo zijn we ineens alweer aan het einde van onze configuratie. Onze ideale Toyota GR86 heeft nu een prijskaartje van 62.904 euro. Hoe zou jij de auto samenstellen? Neem zelf eens een kijkje in de configurator op www.toyota.nl. Daar vind je ook het volledige overzicht van prijzen en uitrustingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.