Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 15 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoop in bange stuurmansdagen: de Toyota GR86 (2022) – Review

Als relatief betaalbare sportauto volgens hét klassieke recept met een turboloze motor voorin, een handgeschakelde zesbak en achterwielaandrijving, is de Toyota GT86 een van de alltime favoriete auto’s van de Autovisie-redactie. Hoe is de nieuwe GR86?

We hadden er al serieus rekening mee gehouden dat Toyota er geen heil meer in zou zien om een opvolger naar Fort Europa te brengen. Aangezien de GT86 min of meer staat voor alles wat tegenwoordig niet meer mag. Groot was dan ook onze vreugde toen we vernamen dat de opvolger – genaamd GR86, naar Gazoo Racing – tóch deze kant op komt. Het zal nog tot mei duren voordat de eerste exemplaren band aan wal zetten, maar we konden nu alvast rijden met prototypes om een idee te krijgen van wat we mogen verwachten.

Te zwakke motor

De GT86 was leuk om te rijden, maar in de ogen van velen uitgerust met een te zwakke motor en niet comfortabel genoeg voor dagelijks gebruik. De GR86 is daarom een uitgebreide doorontwikkeling met dezelfde technische samenstellen, maar met meer vermogen en meer raffinement. Denk echter niet dat het nu een uitsproken comfort-coupé is, want het onderstel is nota bene nóg sportiever afgesteld. Iets wat mede mogelijk was, omdat de totale stijfheid van de auto met 50 procent verhoogd is. Ook is voortaan een Michelin Pilot Sport 4 sportband als basis voor de ontwikkeling gebruikt, en niet meer de Primacy HP-band met zeer weinig grip. Hoewel die optioneel nog steeds verkrijgbaar is voor degenen die driften leuker vinden dan strakke lijnen rijden.

Subaru

De roep om meer vermogen is beantwoord met een tot 2,4 liter cilinderinhoud opgeboorde versie van de voorheen 200 pk en 205 Nm tweeliter ‘sterke’ boxermotor, die nog wederom door Subaru ontwikkeld is. Die levert voortaan 234 pk en vooral 250 Nm, waardoor het een flink snellere auto is geworden. De 0-100 sprint is met meer dan een seconde verkort tot 6,3 seconden. Mede doordat het gewicht op een indrukwekkend lage 1275 kilo is gehouden. Een handgeschakelde zesbak blijft standaard, een automaat is optioneel verkrijgbaar.

Denk niet dat Toyota het extreem overstuurde karakter van GT86 ook maar enigszins heeft ingeperkt. Dankzij het hogere motorkoppel is het zo mogelijk nog makkelijker om de GR86 in overstuur te brengen. Zeker onder de regenachtige omstandigheden waaronder wij het prototype op het rond het Parcmotor Castellolí in de buurt van Barcelona konden rijden. Laat je door Dries van den Elzen alles over het nieuwe model uitleggen, en rij met ‘m mee om te zien waarom de GR86 meer dan ooit Toyota’s hoop in bange stuurmansdagen is!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.