Autovisie
Autovisie Nieuws 22 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Duik in de prijslijst: BYD Han, einde van de Tesla Model 3?

BYD is een van de vele recente nieuwkomers op de markt. Ze komen niet alleen met SUV-modellen, maar ook met een sedan. We nemen een duik in de prijslijst van de BYD Han, een concurrent van de Tesla Model 3.

Dat er sinds vorig jaar heel wat nieuwe automerken in Nederland bij zijn gekomen, hoeven we je niet meer te vertellen. BYD is een van die nieuwe fabrikanten. Net als veel andere merken debuteert het merk met SUV-modellen – de Atto 3 en Tang – maar ook met een sedanmodel. Dat is de Han. Net als de Tang is die vernoemd naar een Chinese dynastie. Vandaar de wat opmerkelijke typenaam. Voor de volledigheid: de Atto 3 is nergens naar vernoemd.

BYD Han is de nieuwe concurrent van de Tesla Model 3

De BYD Han kwam in 2020 in China op de markt en is daar leverbaar als plug-in hybride en als volledig elektrische auto. Voor modeljaar 2022 onderging de Han alweer een facelift en dat is het model dat nu ook hier in Europa wordt geleverd. Interessant is dat BYD in China samenwerkt met Daimler, waardoor met name in het interieur en de uitrustingen wat Mercedes-Benz-invloeden te vinden zijn. Met de kwaliteit zit het dus wel goed.

Specificaties BYD Han

De BYD Han is leverbaar met één aandrijflijn. Twee elektromotoren zorgen voor vierwielaandrijving, een systeemvermogen van 380 kW (517 pk) en een koppel van liefst 700 Nm. De 100 km/u is dan ook al in 3,9 seconden bereikt. De topsnelheid is met 180 km/u bescheiden, maar dat is bij meer EV’s zo. De 85,4 kWh-batterij is goed voor een actieradius van 521 km (WLTP).

Prijzen BYD Han

De BYD Han is in Nederland leverbaar vanaf 72.490 euro. Dan krijg je wel gelijk bijna alles. Er zijn twee, allebei rijk uitgeruste uitrustingsniveaus: de Executive en de Emerald. Die laatste is leverbaar vanaf 75.990 euro en is meer een soort speciale uitvoering, waarover straks meer.

Uitrustingen BYD Han

Wat krijg je voor dat geld? De Executive is voorzien van onder meer 19-inch lichtmetaal, full-led-verlichting, verwarmbare buitenspiegels, elektrisch bedienbare achterklep, geluid,- hitte- en UV-werende voorruit en voorste zijruiten, privacy glass achter, glazen panoramadak, luchtfilter voor het interieur, 12,3-inch digitaal instrumentenpaneel, 15,6-inch draaibaar(!) touchscreen, uitgebreid elektrische verstelbare voorstoelen met nappaleren bekleding, stoelverwarming en -ventilatie voor én achter, 7-inch bedieningspaneel voor de achterpassagiers. Natuurlijk ontbreken uitgebreide infotainment- en connectiviteitsmogelijkheden en een berg assistentie- en veiligheidssystemen ook niet.

De BYD Atto 3 heeft krankzinnige features in het interieur

De genoemde Emerald is alleen leverbaar in donkergroen (een modelspecifieke carrosseriekleur) en onderscheidt zich verder met wat modelspecifieke aankleding. Op gebied van uitrustingen biedt de Emerald opmerkelijk genoeg alleen een krachtiger draadloze smartphone-oplader.

Aankleding

Op gebied van visuele aankleding gaat het bij de BYD Han niet veel verder dan de carrosseriekleuren. Er is keuze uit rood, blauw, grijs, wit en zwart. Voor de interieurkleur is er keuze uit een grijzig donkerbruin of een heldere tint lichtbruin. Andere wielkeuzes zijn er niet. Alle kleurkeuzes zijn opties zonder meerprijs, dat dan weer wel.

Zelf samenstellen

Ook van losse opties is geen sprake, waardoor we het einde van de configurator alweer hebben bereikt. De configurator van het merk is overigens net zo eenvoudig als het aanbod: van de BYD Han krijg je alleen de verschillende carrosseriekleuren te zien. Hieronder zie je daarom het kleine beetje Europese beeldmateriaal dat van de auto beschikbaar is. Alle specificaties en uitrustingen nakijken? Dat kan op www.bydauto.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.