Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 1 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Dodge Charger en Challenger elektrisch vanaf volgende generatie

De liefhebbers van brullende V8’s kunnen voor een betrouwbare dosis bij Dodge terecht. Het bedrijf heeft met de Challenger en Charger bij uitstek twee modellen in het gamma die aan die eisen voldoen. Daar gaat echter verandering in komen.

Begin juli kwam Mopar Insiders met een rapport waarin werd beschreven dat Dodge de Challenger een laatste dienst zou bewijzen met een model dat gebaseerd zou zijn op een Hellcat. Mét verbrandingsmotor wel te verstaan. De website heeft dus ongelijk gekregen, volgens Motor1.com.

Geen verbrandingsmotoren meer voor de Charger en Challenger

Ondanks de geruchten die de ronde deden is het einde van de karakteristieke V8’s die de Charger en Challenger kenmerken nabij. In een e-mail naar de redactie van Motor1.com, laat een woordvoerder van Dodge weten dat het volgende platform van de fabrikant niet alleen de Hemi V8 zal verliezen, maar alle verbrandingsmotoren.

dodge_challenger_srt_hellcat_widebody_88

De aanleiding voor de e-mail was een verhaal van het Amerikaanse automagazine motortrend. “Het verhaal is incorrect. Zowel de Hemi als het platform verdwijnen. De volgende generaties worden elektrische voertuigen”, zo luidt de e-mail van de woordvoerder.

Platform LX verdwijnt

Het platform waar het om gaat, is het LX-platform van Chrysler dat als sinds 2005 bestaat. De twee achterwielaandrijvers gebruiken allebei aangepaste varianten van het platform. De Dodge Charger maakt gebruik van het LD-platform en de Challenger van het LA-platform. Deze basis kan V6 of V8 motoren accommoderen en faciliteert achterwielaandrijving en een achttrapsautomaat.

Elektrische revolutie

Voor de toekomstige EV’s van de Amerikanen heeft moederbedrijf Stellantis een elektroplatform ontwikkeld. Deze is ingericht voor zowel achter- als vierwielaandrijving. De gemonteerde elektromotoren rijken tot 303 kW. Tijdens de Michigan Speed Week, die in augustus plaatsvindt, zullen er drie fonkelnieuwe CO2-neutrale modellen getoond worden met het logo van Dodge, pronkend op de motorkap.

Dogde Charger

Een van die modellen wordt de Hornet, een SUV. Ook wordt er een blik geworpen op de nieuwe Dodge Charger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.