Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 29 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom iemand een miljoen neertelt voor deze beruchte Dodge Challenger R/T

Een poosje geleden schreven we over betaalbare Amerikaanse occasions. Deze beruchte Dodge Challenger R/T SE past allerminst in dat lijstje. De muscle car ging voor een absurd bedrag onder de hamer.

Op een veiling in de Verenigde Staten was het winnende bod voor Ryan Snyder. De verzamelaar uit Florida was bereid 975.000 dollar voor de Dodge Challenger R/T te betalen. Het veilinghuis incasseert daarbovenop nog eens 10 procent, waarmee het omgerekende totaalbedrag op enkele euro’s na uitkomt op 1 miljoen euro. Maar waarom?

Het verhaal achter de Dodge Challenger R/T

Allereerst is het een uiterst uniek exemplaar. In 1970 bouwde Dodge slechts 23 Challenger R/T-modellen met viertraps handbak én het Special Edition-pakket. Daar is dit exemplaar één van. Opvallend is de zwarte alligatorprint op het dak. De eigenaar had eigenlijk een normaal zwart dak besteld, maar een foutje van Dodge bracht dit als resultaat en de eigenaar nam het voor lief.

Dit exacte model kent een ruige geschiedenis. De Dodge Challenger R/T maakte was namelijk berucht in de jaren ’70. De muscle car dook te pas en te onpas op tijdens straatraces, waar de Dodge gehakt maakte van de competitie. Vervolgens verdween hij weer stilletjes in de duisternis. Nou ja, stilletjes? Met een 7,0-liter V8 zal dat niet het geval zijn geweest.

Overdag agent, ‘s nachts straatracer

Saillant detail: de mysterieuze straatracer bleek een motoragent genaamd Godfrey Qualls te zijn. Geen wonder dat de Challenger en zijn eigenaar niet te veel in de spotlight wilde staan. Dat veranderde toen de beruchte Dodge Challenger R/T SE, die inmiddels de naam Black Ghost had gekregen, zeven jaar geleden weer opdook.

Inmiddels is Godfrey Qualls overleden. Zijn zoon Gregory Qualls liet in een interview weten nooit van zijn vaders nachtelijke avonturen te hebben geweten. Uiteraard wist hij wel wat voor auto in de schuur stond. “Mijn vader plakte een 100 dollar-biljet op het dashboard en zei dat ik het geld mocht houden als ik het biljet wist te pakken”, vertelt Gregory Qualls. Op het het moment dat hij naar voren wilde leunen zorgde een dot gas ervoor dat Gregory weer terug in zijn stoel gedrukt werd. “Ik kreeg het briefje nooit te pakken. Bovendien werd ik er bang van.”

Je raadt nooit hoe extreem duur deze 1000+ pk sterke Amerikaanse occasion is!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.