Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 1 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

De Porsche GT3 R kost bijna zes ton

Naast Ferrari introduceerde ook Porsche onlangs zijn nieuwe GT-racer. Het gaat om de fonkelnieuwe 911 GT3 R, gebaseerd op de 992 911 generatie.

De Porsche 911 GT3 R zal aan het publiek onthuld worden tijdens de 24 uur van Spa-Francorchamps die dit jaar plaatsvindt. De eerste race waar een GT3 R aan de start zal verschijnen wordt de 24 uur van Daytona in 2023, evenals de splinternieuwe Ferrari 296 GT3. Vanaf 2024 zal de GT3 R ook mogen deelnemen aan Le Mans.

De GT3 R is niet per se sneller dan zijn voorganger

Sebastian Golz, Porsche 911 GT3 R projectmanager, legt uit wat het verschil tussen de nieuweling en zijn voorganger is. “Onze taak was niet zo zeer om de auto nóg sneller te maken. De regels omtrent ‘balance of perfomance’ zouden dat voordeel snel te niet hebben gedaan. Het was zaak om onze klanten in staat te stellen langer te rijden. Dit is waarom we ons hebben gefocust op de rijeigenschappen van de GT3.”

“Dit valt te merken aan het bredere toerentalbereik van de nieuwe 4,2-liter motor in de Porsche GT3 R. Daarnaast is er meer stabiliteit en aerodynamica en minder druk op de achterste banden, waardoor ze in potentie langer meegaan”, aldus Golz.

Praktisch dezelfde motor

De krachtbron in de GT-racer van Porsche is de watergekoelde zescilinder. Vergeleken met de originele motor heeft deze variant een groter slagvolume. Dit neemt toe van 3,997 cc in het origineel tot 4,194 in de GT3 R.

911 GT3 R

De kersverse 4,2-liter grote motor is nu verantwoordelijk voor 565 pk aan vermogen. Porsche heeft bovendien het koppel en de vermogenscurve verbeterd over het hele toerenbereik.

911 GT3 R

De zescilinder van de Porsche heeft net als de straatversie geen turbo, wat ten goede komt van de grip en de remprestaties. De motor is echter wel 5,5 graden naar voren gekanteld om zo meer plek te creëren voor de diffuser.

De GT3 R heeft koolstofvezel carrosseriepanelen

De wielbasis van de Porsche GT3 R is met 4,8 centimeter verlengd ten opzichte van een reguliere 911. Het frame van aluminium-staal composiet is bijna compleet verhuld in koolstofvezel panelen.

Aerodynamica speelt zoals gezegd een grote rol bij de nieuwe raceauto. De gigantische spoiler achterop de Porsche leidt de lucht eronderdoor wat leidt tot meer aerodynamische efficiëntie.

De Porsche 911 GT3 RS kan van jou zijn, mits je bereidt bent het astronomische bedrag van 567.000 euro neer te leggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.