Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 26 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is de echte reden waarom steenmarters deze herfst in je auto zitten

Steenmarters zijn omnivoren en eten dus alles. Muizen, insecten en vruchten, niets is veilig voor de diertjes. Ook jouw auto niet. Maar waarom komen steenmarters deze herfst en winter naar je bolide?

Er gaan veel fabeltjes rond over steenmarters. Zo komt een steenmarter niet op bepaalde remvloeistof af. En voorkeur voor merk of model hebben ze niet.

Steenmarters komen overnachten in je auto

Steenmarters komen helemaal niet op auto-onderdelen af. Maar waarom zijn ze dan toch wel eens in auto’s te vinden? En hoe zit het dan met de doorgebeten kabels?

Steenmarter, auto, onderdelen, marter, steenmarters
(Afbeelding: Unsplash)

Steenmarters zijn in de herfst en winter op zoek naar warme plekjes. Een auto wordt natuurlijk met het rijden warm en door goede isolatie blijft de motorruimte ook nog wel even op een lekker temperatuurtje. Sowieso zorgt een auto voor beschutting tegen regen en wind. Een steenmarter is dus gewoon op zoek naar een veilig warm plekje.

Knagen aan kabels

Alleen overnachten is het probleem niet. Echter, steenmarters houden het niet alleen bij slapen. De beestjes houden hun tanden scherp door te knagen. Kabels en andere harde materialen zijn ideaal om de tanden scherp te houden.

Daarbij knagen steenmarters om nog een reden aan onderdelen van je auto: geurmarkering. Martertjes markeren hun territorium met geurklieren in hun mond. Door te kauwen op onderdelen van een auto, kunnen ze hun geur achterlaten.

De Volvo EX30 is over twee jaar minder Chinees, maar niet méér Zweeds

Marters trekken dus met name in de herfst en winter richting je auto. Je kan verschillende dingen doen om schade te voorkomen. Zo heb je marterafweersystemen en kan je het best jouw auto in het licht parkeren. De motorkap openzetten kan ervoor zorgen dat een marter een andere auto kiest. Door de opening komt namelijk licht en kou naar binnen. Dat is precies niet waar ze naar op zoek zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.