Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 30 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is het daadwerkelijke verbruik van de Honda ZR-V

Autovisie test niet alleen elektrische auto’s op hun actieradius en verbruik, ook bij benzine en hybride auto’s meten we wat ze in praktijk verbruiken. Ditmaal testen we hoe zuinig de nieuwe Honda ZR-V is.

Het verschil tussen de fabrieksopgave en het daadwerkelijke verbruik is bij sommige auto’s groot. Om deze reden test Autovisie het echte gemiddelde verbruik in de praktijk met airco en radio aan. Zo weet jij beter hoe zuinig de auto echt is.

De Honda ZR-V

Honda heeft decennialange ervaring met hybride-aandrijflijnen die in de praktijk ook echt een laag verbruik realiseren. Maar hoe zuinig is de aandrijflijn nou echt in praktijk?

Honda ZR-V, verbruik
(Afbeelding: Martijn Bravenboer)

We rijden de Honda ZR-V Full Hybrid Advance. Dat is codetaal voor een gecombineerd vermogen van 184 pk op de aangedreven voorwielen. De spil daarin is een continu variabele transmissie die als dirigent optreedt voor een 143 pk sterke 2,0-liter viercilinder en een duo elektromotoren. Een grote met 184 pk en een kleinere die ook als generator functioneert.

De prijzen starten bij 48.375 euro voor een Elegance en eindigen bij de Advance van 53.250 euro.

Wordt de nieuwe Honda ZR-V eindelijk een Europees succes?

Er zijn meerdere aandrijfcombi’s mogelijk van puur elektrisch, waarin de 2,0-liter benzinemotor de hoofdrol laat aan de elektromotor en de viercilinder via een generator de accu bijlaadt. Maar boven 100 kilometer per uur komt de aandrijving van de Honda ZR-V steeds meer voor rekening van de verbrandingsmotor, omdat de e-motor anders op een te hoog toerental moet draaien.

Het daadwerkelijke verbruik

Het effect daarvan is voelbaar, want de kwiekheid tot 100 kilometer per uur wordt daarboven minder. Het knappe is dat de continu variabele transmissie de verschillende samenstellingen perfect in elkaar laat overvloeien, waardoor je nauwelijks merkt wat er precies gebeurt. Bovendien klinkt hij onder volle acceleratie lekker met een kernachtige brul van de viercilinder en er zijn kunstmatige versnellingen om het geluid synchroon te laten lopen met de acceleratie. Met als bonus een formidabel zuinig verbruik van 1 op 20,8 op onze ecorun van 100 kilometer met daarin alle denkbare snelheidslimieten.

WLTP-Verbruik gemiddeld 5,8 l/100 km
Gemeten verbruik 4,8 l/100 km
Actieradius (WLTP/gemeten) 1.188 km
Milieulabel B
CO2-Emissie 130 g/km

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.