Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 19 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit is de daadwerkelijke actieradius van de BYD Dolphin

Elektrische auto’s verbruiken doorgaans meer dan de fabrikanten opgeven. Het resultaat is een minder goede actieradius dan je wellicht verwacht. Ditmaal testen we het rijbereik van de BYD Dolphin.

Het verschil in de opgegeven WLTP-range en daadwerkelijke actieradius is bij sommige auto’s groot. Om deze reden test Autovisie het echte gemiddelde rijbereik in praktijk met airco en radio aan. Zo weet jij beter hoe ver je echt met een EV komt.

BYD Dolphin

Autovisie rijdt de BYD Dolphin in de Comfort-uitvoering. Pas vanaf dat uitrustingsniveau komt de 60,4 kWh-accu (met 427 kilometer actieradius) binnen bereik voor het bedrag van 35.490 euro rijklaar.

BYD Dolphin, actieradius, daadwerkelijke
(Afbeelding: Noël van Bilsen)

De elektrische auto beschikt over multilink-achterwielophanging, DC-laden tot 88 kW, 204 pk, maar ook stoelverwarming en parkeersensoren aan de voorzijde.

De daadwerkelijke actieradius van de BYD Dolphin

De test met de BYD Dolphin was bij een temperatuur die amper boven het vriespunt uit kwam. Deze temperatuur heeft grote invloed op de actieradius.

BYD’s in eigen huis ontwikkelde en geproduceerde ‘blade’-accu met bovengemiddeld grote en stabiele cellen lijkt vooral nuttig om de kosten laag te houden. van de meer dan 427 kilometer actieradius hielden we in praktijk niet meer dan 341 kilometer over. Het verbruik lag met 18,2 kWh per 100 kilometer fors hoger dan de opgegeven 15,9 kWh per 100 kilometer. Let wel, alle accu’s van elektrische auto’s presteren met lage temperaturen slechter.

BYD
WLTP-verbruik gemiddeld 15,9 kWh/100 km
Gemeten verbruik 18,2 kWh/100 km
Actieradius WLTP/Gemeten 427 km/341 km
Max. gemeten laadsnelheid 89 kW
Laadtijd 10-80%/Gemeten 40 min./40 min.

Aan de snellaadpaal BYD Dolphin haalde wel exact de beloofde 89 kW, maar daarvan is bij 50 procent state of charge nog maar 50 kW over. Zodoende sta je (zoals door de fabrikant ook wordt beloofd) wel 40 minuten te wachten voor een 10 tot 80 procent-laadbeurt.

De verbruiksronde

Autovisie test zelf in Nederland onafhankelijk het verbruik tijdens de Autovisie dubbeltest. Let op het verbruik kan variëren want is afhankelijk van je rijstijl maar ook weersomstandigheden en nog veel meer factoren.

BYD Dolphin, actieradius, daadwerkelijke
(Afbeelding: Noël van Bilsen)

Wil je deze dubbeltest en andere met alle meetgegevens volledig lezen neem dan een abonnement. Je hebt al een Premium-abonnement vanaf 0,92 cent per week.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.