Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 23 dec 2020

Dit wordt de allereerste Tesla Model S met een dikke 6,2-liter V8

Het is een echte trend: een brandstofauto ombouwen tot een volledig elektrisch model. Met name op het gebied van klassiekers is het bijna vreemd als er van een model nog géén elektro-versie bestaat. Andersom gebeurt het vrijwel nooit. Toch is dat precies wat YouTuber Rich Rebuilds van plan is met zijn Tesla’s.

De techneut heeft al veel ervaring met zowel elektrische als brandstofauto’s. Zo deelde hij onlangs nog een video over een Mini Cooper, die hij – je raadt het al – van een elektrische aandrijflijn had voorzien. Hybride is hem ook niet vreemd, want hij bouwde eerder bijvoorbeeld al een BMW i8 die flink in de kreukels had gelegen.

Tesla

Ook met Tesla’s heeft hij ervaring. Een paar maanden geleden bouwde hij bijvoorbeeld zijn eigen elektrische Cyberquad. Nu gaat de YouTuber voor iets heel anders. De Tesla Model S, die hij eerder al met zijn vrienden sloopte in een video, wordt samen met twee andere donor-Tesla’s gebruikt om één en ‘s werelds eerste Model S met V8 te maken.

LS Swap

De motor die gebruikt wordt heeft een slagvolume van 6,2 liter en levert 426 pk. Het motorblok komt uit een Chevrolet Camaro uit 2010 en is gekoppeld aan een handgeschakelde zevenbak. Een aandrijving uit de fabriek van General Motors. dus. Hiermee is de Tesla de zoveelste ‘LS swap’ die we op YouTube zien.

In de neus

Toch is deze swap net even iets anders. De Tesla Model S heeft namelijk veel onderdelen niet die een brandstofauto wél heeft. Een transmissietunnel, een motorruimte en een brandstoftank, standaard zit het er allemaal niet in. Daarnaast haalt de YouTuber het accupakket onder de auto vandaan. Omdat de accu ook fungeert al belangrijk onderdeel van het chassis, moet hij uitzoeken hoe hij de bodemsectie weer kan versterken. Of ‘m dit allemaal gaat lukken is nog de vraag. Rich Rebuilds is immers nog maar net begonnen met zijn project.

Leuk om te rijden

Of de Tesla Model S een V8 nodig heeft? Natuurlijk niet, maar het is wel een gaaf project. Dat elektro-kracht sowieso veel plezier biedt voor in de toekomst, bleek onlangs weer. Op het politie-oefenciruit in Lelystad ging de Model 3 Performance, met z’n nieuwe V2 Track Pack, de strijd aan met de nieuwe BMW 430i. In welke wij het meeste rijplezier beleefden, zie je in deze video.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.