Dennis Wilman
Dennis Wilman Video 11 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Video: Tesla Model 3 vs Mercedes C43 AMG en Alfa Romeo Giulia Q

Dat EV’s onverslaanbaar zijn in een dragrace weten we nou onderhand wel. Maar houdt zo’n Tesla Model 3 Performance zich ook op een volledig circuit een beetje overeind? En kun je er ook een beetje lol mee beleven?

Tijdens de paar rondjes die we er begin dit jaar net de Tesla Model 3 reden op ons oude vertrouwde politie oefencircuit in Lelystad, liet deze ‘M3’ zien dat hij zomaar eens een volwaardige tegenstander zou kunnen zijn van de auto die we sinds halverwege de jaren ’80 met M3 aanduiden. Er was meer dan alleen maar onmiddellijk en rijkelijk beschikbare trekkracht, plus de tractie om daar het beste van te maken.

Snaarstrak

De Model 3 Performance ging met zijn lage zwaartepunt snaarstrak de hoek om, of juist volledig haaks als je het stroompedaal maar lang genoeg naar beneden durfde te houden. Daarbij gaven de remmen geen krimp en leek de aandrijflijn tijdens de circuitsessie geen Kilowatt aan vermogen in te boeten. Maar enige slag om de arm moesten we bewaren. We reden destijds op een koude, vochtige dag en met een Tesla op winterbanden. Dus hebben we het onderstel en de remmen niet écht onder druk kunnen zetten en waren de omstandigheden ideaal om oververhittingsverschijnselen van motoren of accu te ontlopen.

Omdat het niet meevalt om een auto met zulke van de norm afwijkende specificaties op waarde te schatten, hebben we een tweetal concurrenten van verschillend niveau uitgezocht om ‘m tegen te benchmarken. Met de Mercedes-AMG C43 als eerste voorzichtige probeersel. Met een 390 pk en 520 Nm sterke V6 biturbo met negentrapsautomaat, die via een vaste verhouding van 33 procent voor en 67 procent achter zijn vermogen over de vier wielen verdeelt. Liefst hadden we natuurlijk een sedan gehad, maar alleen een 55 kilo zwaardere Estate met een totaalgewicht van 1660 kilo was beschikbaar. Daarmee is hij alsnog fors lichter dan de 1831 kilo zware Tesla, wat mogelijk voldoende compensatie is voor de achterstand in vermogen.

Heersende koning

De Model 3 Performance legt met zijn twee motoren namelijk circa (Tesla communiceert geen exacte cijfers) 480 pk en 639 Nm op straat. Mocht dat toch niet voldoende tegenstand blijken, hebben we als joker nog de heersende koning der sportsedans achter de hand: De Alfa Romeo Giulia Q. Met een 510 pk en 600 Nm sterke 2,9-liter V6 biturbo, achttrapsautomaat en slim achterdifferentieel dat het vermogen met platenkoppelingen volledig variabel over beide achterwielen kan uitsmeren. Welke is sneller, welke is leuker? Kijk voor het antwoord de bovenstaande video!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.