Autovisie
Autovisie Nieuws 22 apr 2016

Designer McLaren F1 maakt stadsauto

Gordon Murray ontwierp meerdere Formule 1-auto’s, maar toch is hij vooral bekend als de man achter de McLaren F1. De designer houdt zich nu met een compleet ander project bezig: stadsauto’s.

Gordon Murray Concept Car Shell/Justin Leighton

1 op 38

Murray is een samenwerking aangegaan met Shell. Samen met het olieconcern heeft de designer zijn T.25 stadsauto verder verbeterd. Het resultaat is deze Ultra Energy Efficient Concept Car. Shell wil ermee aantonen dat er door de motor, maar ook de smeermiddelen speciaal op de auto af te stemmen nog steeds meer te halen is uit een verbrandingsmotor. Het resultaat? De auto verbruikt 2,64 liter benzine per 100 kilometer (1 op 38) bij 70 km/h. Volgens Shell is dat een winst van vijf procent ten opzichte van het verbruik dat gehaald wordt met normale smeermiddelen.

Gordon Murray Concept Car Shell/Justin Leighton

Driezitter

De Ultra Energy Efficient Concept Car is een driezitter, net als de McLaren F1 en ook hier zit de bestuurder verder naar voren. Nu ja, de achterpassagiers zitten in de Ultra Energy Efficient Concept Car gewoon achterin. Hij weegt slechts 550 kg en bestaat voornamelijk uit materialen met een lage CO2-voetafdruk. Murray heeft ook Formule 1 crashtechnieken in de auto gestopt, om ervoor te zorgen dat hij ondanks zijn compacte formaat, wel heel veilig is.

Gordon Murray Concept Car Shell/Justin Leighton

Peking

Shell onthult de auto officieel op de autoshow van Peking, die volgende week zijn deuren opent. Productieplannen zijn er vooralsnog niet, de auto is meer gemaakt om aan te geven wat er mogelijk is als er op iedere stap van het productieproces wordt samengewerkt.