Autovisie
Autovisie Nieuws 21 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

John Collins: ‘Van schoolverlater naar Ferrari-dealer’

Volgens zijn leraren was John Collins alleen geschikt om vuilnisman te worden. Het liep echter anders voor de Brit die op vijftienjarige van school werd gestuurd. Hij verkocht tot nu toe voor meer dan 1 miljard pond aan klassieke Ferrari’s.

Collins, afkomstig uit een arbeidersgezin, was vroeger in de klas nauwelijks te handhaven. Daarom werd hij op zijn vijftiende van school getrapt. Collins ging vervolgens kort aan de slag als bouwvakker, maar kreeg al snel een baantje bij een krant in Glasgow. Hij mocht thee en koffie gaan halen voor de journalisten. Collins kreeg promotie toen hij spontaan op een vrije dag in 1968 naar kantoor kwam omdat Bobby Kennedy was neergeschoten.

“Collins leende 300.000 pond van vrienden en kocht tien nieuwe Ferrari’s”

Hij werd opgeleid tot journalist, waarna hij voor een groot aantal Schotse kranten schreef. Na een fotografiecursus trok Collins de wereld over als reporter. Door zijn succes kon hij in 1977, toen hij vijfentwintig was, zijn eerste Ferrari kopen, een 246 Dino. Tien jaar later verloor hij echter alles toen hij in aandelen investeerde, net voor de markt instortte op Zwarte Maandag. Collins was daardoor genoodzaakt zijn nieuwste Ferrari te verkopen.

Zijn financiële situatie werd daar niet beter door, want zijn Ferrari-dealer lichtte hem op. Het bedrijf gaf Collins een schamel bedrag voor zijn sportwagen, maar zette de auto een week later voor een veelvoud daarvan te koop. Collins was kwaad en besloot dat hij zijn dealer een koekje van eigen deeg zou geven. Hij leende 300.000 pond van vrienden, bestelde tien gloednieuwe Ferrari’s ter waarde van 3 miljoen pond en verkocht de koopcontracten binnen zes maanden voor 3,5 miljoen pond.

LEES OOK: FERRARI NODIGT KLANTEN UIT VOOR LAFERRARI SPIDER

Collins gaf zijn journalistieke carrière op en werd autodealer. In zijn eerste jaar verkocht hij voor 12 miljoen aan Ferrari’s. Sindsdien heeft Collins 1751 klassieke en moderne Ferrari’s en andere bijzondere sportwagens verkocht, voor een bedrag van in totaal 1 miljard pond. Hij heeft inmiddels een privécollectie van zevenentwintig klassieke auto’s ter waarde van 20 miljoen pond en heeft dit jaar een onderscheiding van Koningin Elisabeth gekregen, de Queen’s Award for Enterprise.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.