Remco Slump
Remco Slump Nieuws 15 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

De Dodge Charger King Daytona heeft een hekel aan ijsberen

De bejaarde Dodge Charger en Challenger gaan hun laatste jaar in. Ze zijn respectievelijk al 17 en 14 jaar onafgebroken op de markt. Dodge neemt afscheid van zijn oudjes met een serie speciale modellen. De 818 pk sterke King Daytona is daar een van.

Maar wacht, de Charger is niet al 17 jaar op de markt, zeggen jullie misschien, want Dodge introduceerde in 2011 een nieuwe generatie. Dat klopt, maar dat was meer een uitgebreide update dan een volledig nieuw model. In de basis is de Amerikaanse fullsize sedan al sinds 2005 op de markt. Stellantis, het nieuwe moederconcern van Dodge, maakt daar een einde aan.

Dodge Charger Last Call-modellen

Dodge neemt afscheid van de Charger en Challenger met zeven speciale edities, de zogenoemde Last Call-modellen. De King Daytona is de vijfde. Hij is gebaseerd op de Charger Hellcat Redeye Widebody, die standaard een 6,2-liter supercharged V8 heeft met 808 pk en 959 Nm koppel. In de King Daytona krijgt die krachtbron een kleine upgrade naar 818 pk. Die arme poolkappen …

Dodge gooit SRT definitief aan ‘Charger’

Dodge bouwt 300 King Daytona’s

Waar de naam King Daytona naar verwijst, zal geen Europeaan wat zeggen. In Californië was ene William Robinson ooit erg succesvol in het dragracen met zijn Dodge Charger uit 1969.

Dodge Charger
(Afbeelding: Dodge)

Hij noemde zijn auto King Daytona. Het logo daarvan is te vinden achterop alle 300 nieuwe King Daytona-modellen die binnenkort worden gebouwd.

Laatste Last Call op SEMA in Vegas

De andere Last Call-uitvoeringen die Dodge recent heeft onthuld, zijn de Charger Super Bee, de Challenger Shakedown en de Charger en Challenger Scat Pack Swinger. De zesde Last Call wordt op 21 september geïntroduceerd. Begin november is het de beurt aan de laatste. Die zal op de SEMA-show in Las Vegas staan.

Uw Garage: Dodge Charger 318 Special R/T (1968)

Dodge Charger Hellcat een koopje

Overigens is de Charger Hellcat een koopje in de Verenigde Staten. Voor 88.000 dollar krijg je een meer dan 800 pk sterke supersedan. Het model is in Nederland nooit geleverd en dat is maar goed ook.

Dodge Charger
(Afbeelding: Dodge)

De BPM zou hier astronomisch hoog zijn, aangezien die is gebaseerd op CO2-uitstoot. De Hellcat braakt iedere kilometer meer dan 340 gram CO2 uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.