Autovisie
Autovisie Nieuws 3 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Dacia Jogger is moderne Bassie en Adriaan-auto

Wie van de oudere garde herinnert zich de populaire televisieserie Bassie & Adriaan niet, waarin de clown en acrobaat zich verplaatsten in een Matra Rancho? Het was het duo dat bij menigeen de crossover uit de jaren zeventig op de kaart zette. Dacia komt nu met de Jogger en daarmee heeft de designafdeling onbewust een link gelegd met de Bassie & Adriaan-auto.

Matra Rancho
Matra Rancho

Kijk maar eens goed naar de B-stijl van de kakelverse Jogger. Na het voorportier loopt de daklijn optisch iets op, waardoor de achterdeur hoger is dan het voorste exemplaar. Je ziet dat het glas achter niet in directe lijn is met het raam in de voorste deur. Het is een ontwerpkenmerk van de (tweedeurs) Matra Rancho. De designers leggen met de versprongen portierlijn de focus op een ruim achtercompartiment. Slim want de boodschap van de Jogger is juist dat het een zevenzitter is, waarbij de achterste zitplaatsen niet specifiek zijn bedoeld voor korte personen in een lage gewichtsklasse in tegenstelling tot onder andere de Volkswagen Touran en de Mercedes GLB.

Dacia herpositioneert Lodgy met opvolger

Vijf redenen waarom je (niet) een Dacia Sandero moet kopen

Vijf- en zevenzitter

De Jogger -standaard een vijfzitter- kent als zevenzitter drie zitrijen waarbij de achterste zitplaatsen hoger staan dan de voorste. Deze zogeheten theateropstelling betekent dat achterin minder hoofdruimte is dan voorin. Toch is het verschil slechts enkele centimeters. Zitplaatsen zes en zeven bieden ook een stoel aan volwassenen. Het meubilair kun je desgewenst uitnemen, waardoor de laadruimte van 160 liter groeit tot 708 liter. Met neergeklapte tweede zitrij ontstaat zelfs een volume van 1819 liter, waarmee de 4,55 meter lange crossover een heuse verhuiswagen is.

Camper, Dacia Jogger SUV Crossover
(Afbeelding: Noël van Bilsen)

Met de Jogger krijgt Dacia weer een zevenzitter in het leveringsprogramma. De Lodgy wijkt voor de nieuweling, terwijl de Dokker en Logan MCV eveneens overbodig worden gemaakt door de komst van de boreling. Dacia positioneert het model in het C-segment. Het is het langste model uit de huidige familie. Dacia Jogger SUV Crossover

Video Dacia Jogger

In deze video stelt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je de nieuwe Jogger voor. Hij laat je uitvoerig de binnen- en buitenzijde zien en vertelt je hoe flexibel je met de 10 kg lichte achterste stoelen komt omspringen. Hij legt tevens uit met welke aandrijflijnen de Jogger komt en wat er nog in de pijplijn zit. De nieuwe Jogger komt begin 2022 op de markt. Prijzen worden in een later stadium bekendgemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.